Aki a rá jutó szeletben érmét talál, annak bizony szerencsés esztendője lesz

2023.01.16. 17:00

Szerencsét hoz a görög vaszilopita (galéria, videó)

A régmúlt időkre visszanyúló hagyományt számos legenda övezi. Egy dolog azonban biztos: Görögországban – és a görög hagyományok őrzői körében – nincs új esztendő vaszilopita nélkül. A legszerencsésebbek „kincseket” is találhatnak süteményükben.

Héjj Vivien

Az ízvilág rendkívül vegyes, édes és sós változatok egyaránt készültek

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Míg egyesek a fogadalmak erejében, mások a szerencséjükben bíznak az új év kezdetekor. Megannyi hiedelem, babona és még annál is több népszokás övezi az új év kezdetét, annak első napjait, heteit. Ezen szokások országok, tájegységek, nemzetiségek szerint változhatnak. Ahány ház, annyi szokás – szokták mondani.
A vaszilopita vágás az egyik legrégebbi görög szokás, a sütemény felvágása évről évre jelentős eseménynek számít a Beloianniszban. A Görög Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében idén is ünnepség övezte a szerencsét hozó vaszilopita felvágását, s elfogyasztását.

Idén mintegy negyven vaszilopitát sütöttek Beloianniszban
Fotós: Nagy Norbert / FMH

Mint azt Kész Józsefnétől, a beloianniszi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől megtudtuk, a legendák úgy tartják, a sütemény eredete Nagy Vasziliosz püspök nevéhez köthető. A püspök, tudván, hogy városát támadás fenyegeti, összegyűjtötte az emberek vagyonát, hogy azokat ne tudják elrabolni. A várost végül nem támadták meg, ezért a püspök arról döntött, január 1-jén mindenkinek sütnie kell egy pitát. Az emberek kaptak egy-egy érmét, ékszert vagy valamilyen értéket, amit a sütemény tésztájában kellett elhelyezniük.
– A pitákat felszentelték, aki pedig a süteményében érmét talált, az egész évben szerencsés volt. – mesélt a hagyomány eredetéről Kész Józsefné, akitől azt is megtudtuk, a sütemény elkészítése, felvágása és elfogyasztása manapság is az új évhez kötődik, év közben nem szokás elkészíteni. Habár hivatalosan szilveszter éjszakáján vagy január 1-jén vágják fel, a gyakorlat nem ennyire szigorú, a vaszilopita hozta szerencse január bármely napján elérkezhet.

Ami a görög finomság ízvilágát illeti, a képzeletnek csak az ízlelőbimbók szabnak határt, minden háziasszony a maga szájíze szerint készíti a hagyományos görög finomságot, amelynek alapvetően kétféle változata létezik: az élesztős, vagyis a kalács jellegű és a kevert tészta jellegű. Ezen tésztákat ízesítik például túróval, póréhagymával, spenóttal vagy éppen dióval.

– Mi minden évben készítünk édeset és sósat is, az alapanyagokat a nemzetiségi önkormányzat állja. A falubeli asszonyoknak érméket osztogatunk és minden évben egy közösségi esemény keretében vágjuk fel a vaszilopitákat. Ezt a hagyományt a fővárosban is tartják a görögök, mi falun belül és családilag is minden évben sütünk.  – tette hozzá a nemzetiségi önkormányzat elnöke, s mint mondta, idén körülbelül negyven szerencsét hozó süteményt készítettek a beloianniszi asszonyok.
S természetesen a sütemény elmaradhatatlan hozzávalója a szerencsét hozó érme. Aki a rá jutó szeletben érmét talál, az biztos lehet benne, hogy szerencsés év áll előtte. A beloianniszi Görög Nemzetiségi Önkormányzat a hagyomány ápolásán túl annak tovább örökítését is fontosnak tartja. Ennek nyomán az önkormányzat szeretné a fiatalabb generációt is bevonni a vaszilopita sütés rejtelmeibe, melyre a tervek szerint tavasszal, egy közösségi esemény adhat alkalmat. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában