Fejér évfordulós emlékei

2023.08.12. 21:00

Utcán sétáló szendvicsember-plakáton hirdetett egy cég

Amikor olcsóbb volt vonatozni, mint biciklizni...és amikor szendvicsember-plakátok sétáltak a fehérvári belvárosban.

Horváth-Buthy Lilla

Keresett szakmák

Utcán sétáló szendvicsemberplakáton (angolul sandwich man-nek nevezik azokat, kik magukra erősített reklámtáblákkal járkálnak az utcán, mi elől és hátul is mutatja a hirdetést, a szerk.) hirdeti egy cég felvételi szándékát, ez Fehérváron a munkaerőtoborzásnak új formája - írta meg a hírlap 1993-ban, ezen a napon, majd kifejtette, a munkáltatók által bejelentett munkaerő-igénylés alapján a Fejér Megyei Munkaügyi Központ kimutatást készít. Ez alapján a következő állásokra lehetett jó eséllyel jelentkezni, székesfehérvári munkavégzéssel: szerkezetlakatos 7 fő, általánoslakatos 14, autószerelő 5, asztalos 17, varrónő 62, pék 5, kőműves 28, ács 31, vasbetonszerelő15, tetőfedő 5, burkoló 9, festőmázoló 11, nehézgépkezelő 19,élelmiszer eladó 11, műszaki eladó 10, egyéb eladó 7, cukrász 5, szakács 28, felszolgáló 24,pultos 16, női betanított munkás130 (Philips), könyvelő, főkönyvelő 10, óvónő 5, felső tagozatos tanár 15, pénzügyi, számviteli előadó, vezető 13, titkárnő, ügyintéző, adminisztrátor 15. 

Fotó: Archívum

Takarékosság

Az alábbi jegyzet pedig 10 évvel korábban jelent meg a lap hasábjain, melyből kiderül, miért lehetett olcsóbb vonatozni, mint biciklizni a Balatonnál. 

"Úgy döntöttem, hogy idei szabadságomat a takarékosságjegyében kezdem. Lesz a pénznek helye, gondoltam, miért költeném vonatjegyre, amikor kerékpárommal is megtehetem a Balaton-parti kisközségig azt a vacak száz kilométert. A dolog rendben is lett volna, csak hát számításaimba apróhiba csúszott: vállalkozásom éppen a nyár legmelegebb napjára esett. Nem csoda tehát, hogy a hétórás út közben megittam kilenc üveg üdítőt, megeszegettem két kiló őszibarackot, farkasétvággyal ebédeltem és uzsonnáztam, ráadásul az egyik butikban megláttam egy fürdőruhát, amit nem volt szívem ott hagyni. Megfogadtam, hogy legközelebb inkább busszal vagy a gyorsvonat első osztályán utazom. Az még mindig lényegesen olcsóbbnak ígérkezik... cs. b." 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában