Pörgött az ördög bibliája

2023.11.12. 19:37

Jubileumi verseny – Ultiparti-bajnokság Sárbogárdon (galéria)

Az egyesület már megkapta. „A nevetek szerint: mozdulj… A kártyaasztalnál? Nem tartjátok ezt furcsának?” Bizony nem – hangoztatják a megszólítottak. Az ultiban sebesen mozognak az agytekervények!

V. Varga József

Varga László (Várpalota), Csepreghy János (Nagyvenyim) és Huszics Tibor (Székesfehérvár) a második fordulóban került egy asztalhoz

Fotó: V. Varga József / FMH

A Mozdulj a Városért Egyesület 10. alkalommal rendezte meg szombaton a térségi ultiparti-bajnokságot Sárbogárdon, az Amadeusban. Harminc nevezés érkezett a nemes viadalra. Az urak 3 vármegye (Fejér, Tolna és Veszprém) 14 településéről (Cecéről, Dégről, Diósberényből, Kisapostagról, Mezőfalváról, Mezőszilasról, Nagyvenyimről, Németkérről, Sáregresről, Sárbogárdról, Székesfehérvárról, Szekszárdról, Tamásiból és Várpalotáról) érkeztek. A versenyzők hármas-hármas bontásban tíz asztalnál foglaltak helyet, és öt fordulóban mérkőztek meg.

A versenyigazgató tisztét Kelemen Béla töltötte be, a versenylapok értékelésével, a játszmák dokumentációjával Fodor János, az egyesület elnöke és két egyesületi tag, Tengler Mariann és Rigó József foglalkozott.

Tizenkét lap a kézben
Fotó: V. Varga József / FMH

Az ulti klasszikus kártyajáték, amit magyar kártyával kell játszani – magyarázzák a házigazdák. Az ulti a gondolkodás, a memória, a figyelem, a kombinációs készség, a lehetőségek reális felmérése, a megtévesztés, az egyéni munka és a csapatmunka játéka. Peresze az ultiban is van szerencsefaktor (mint minden kártyajátékban), de a lejátszás során már a logikai és kombinatorikai készségekre is szükség van.

A játék három részből áll: osztás, licitálás és a 10 körből álló lejátszás. A licittáblázat a „civileknek” maga a rejtélyek rejtélye, és összesen 38 sorban az 1 pontos passztól egészen a 48 pontot érő piros terített durchmars, ulti 20–100-as licitig terjed.

Néhány alapbemondás az ismertebbek közül: parti (színjáték), ultimó + parti, betli, piros 40–100, 20–100, piros durchmars vagy redurchmars, terített betli…

Ismételten jól pörgött az ördög bibliája, a játszmalapok gyorsan teltek most is, az egyes körök eredményét elsődlegesen a helyezés határozta meg, holtverseny esetén a szerzett pontszám döntött.

A játéknap végén a képzeletbeli dobogósok sorrendje így festett: az első helyen végzett a tamási illetőségű Farkas Tibor, megelőzve a székesfehérvári Meixner Györgyöt és a mezőszilasi Sáfrány Zoltánt. A dobogósok „kártyalapos” díjat és oklevelet kaptak, a vándorkupa a győztesnek dukált.

Kelemen Béla versenyigazgató sorra végigjárta az asztalokat
Fotó: V. Varga József / FMH

A vándorserlegen 2017-től az eddigi győztesek neve olvasható: Tölösi József (Mezőszilas), Fülöp Gyula (Bakonykúti), Magyar László (Nagykanizsa), Albert Károly (Cece), Nagy József (Sáregres), kétszer Meixner György (Székesfehérvár), Varga Sándor (Dunaújváros) és Németh József (Sáregres). (A Covid miatt három alkalom maradt ki…) A kupán a tizedik név Farkas Tiboré lesz.

– Hiába, no, öregszünk – jegyezte meg búcsúzáskor Fodor János. – Hatvanas-hetvenes urak verik a blattot, jöhetnének a fiatalabbak. Akik szeretik az ultit, jelentkezzenek bátran az egyesületünknél. Hívjuk, várjuk őket!

A sárbogárdi ultiparti-bajnokság folytatása jövő tavasszal következik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában