Még csak tesztelik, de már üzemel

2024.06.13. 14:00

Innentől kezdve már EMMA segítségével utazhatunk

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.

Bokányi Zsolt

Fotó: MÁV-START közösségi oldala

EMMA segítségével nemcsak a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is, ezáltal pedig gyorsan és megbízhatóan megtervezhető lesz az utazás, ha az utas vonattal, autóbusszal, vagy ezek kombinációjával szeretne eljutni az úticéljához – hangzott el a MÁV Zrt. szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Hegyi Zsolt, a MÁV-START vezérigazgató-helyettese bemutatja EMMA-t a sajtótájékoztatón
Fotó: MÁV-START

Az érdeklődőket Hegyi Zsolt, a MÁV-Start Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese tájékoztatta, és elmondta – egy évtizede szakmai igény, másfél éve pedig egyértelmű politikai akarat is van arra, hogy a helyközi közlekedésben működő vállalatok által nyújtott szolgáltatások egy hálózattá álljanak össze és országosan is közös kötelékben nyújtsanak szolgáltatást. – 

Integrált hálózatban gondolkodnak a szakemberek

Az ország- és vármegyebérletek tavalyi bevezetése jelentette az első lépést az egységes, integrált közösségi közlekedés útján, majd idén március 1-jétől egyszerűsítették, egységesítették és kiterjesztették a kedvezmény- és tarifarendszert. Az integrált hálózat kialakítása érdekében tett újabb lépést jelenti az egységes menetrendi kereső, az EMMA megvalósulása. A menetrendi keresőbe 70 település közlekedési hálózata került be, ezzel alkalmassá vált arra, hogy Magyarország két tetszőleges pontja között megmutassa az eljutási lehetőségeket.

Digitális portfólió bővítés minden területen

A MÁV Zrt. írásos tájékoztatója szerint a közeljövőben megújuló MÁV-app és az ELVIRA platform után az EMMA a MÁV-Volán-csoport digitális portfóliójának legújabb tagja. A MÁV-Start, a GYSEV, a MÁV-HÉV és a Volánbusz helyközi járatai mellett az egyes helyi járatok menetrendi és valós idejű, forgalmi adatait egyaránt megjelenítő szolgáltatás az emma.mav.hu weboldalon érhető el. Az EMMA célja, hogy teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön két tetszőleges pont között vonattal, HÉV-vel, helyközi autóbusszal vagy a Szeged-Hódmezővásárhely közötti vasútvillamossal, valamint több mint 70 település helyi járataival (például BKK, DKV, MVK, SZKT, Volánbusz helyi járatok) egyaránt.

A tesztelés ideje alatt várják a felhasználók észrevételeit

Felhívják a figyelmet arra, hogy az EMMA nem váltja ki a megszokott jegyértékesítési felületet, a megfelelő útvonal megtervezése és kiválasztása után egy gombnyomással az ELVIRA-ra (jegy.mav.hu oldalra) jutva vásárolható meg a vonatjegy. Az éles tesztüzemből adódó tapasztalatok alapján a társaság dolgozik az EMMA funkcióinak továbbfejlesztésén, újabb települések integrálásán is. A széleskörű véleménygyűjtés érdekében az észrevételeket már most is fogadják az [email protected] e-mail címen.

Nézzük sorba a szolgáltatás előnyeit

  • A keresésnél meg tudunk adni helyi és helyközi állomásokat, megállókat, nevezetes helyeket (pl. látványosságok, városi piacok, hivatalok), térképen tetszőleges pontok is jelölhetők, de hamarosan akár az ország összes postai címe, házszáma alapján is tervez az új rendszer.
  • Lehetőséget nyújt integrált és csak vasúti vagy csak buszos útvonal tervezésére is.
  • A pontosabb tervezéshez a gyaloglási sebességet a megszokott tempónkhoz igazodva tudjuk módosítani lassabbra vagy gyorsabbra.
  • Olyan átszállás esetén, ahol ugyanabból a megállóból utazunk tovább, mint ahova érkezünk, lehetőség van felülírni a szolgáltató által javasolt átszállási időt, ez különösen a nagyobb pályaudvarok esetén hasznos funkció, de akár igazíthatjuk az állomás környéki egyéb intézni valóhoz is az átszállás idejét.
  • Ott, ahol még nem fogadják el a helyi járatokon az országbérletet és vármegyebérletet, valamint Vármegye24 vagy Magyarország24 napijeggyel rendelkezők számára előny, hogy EMMA lehetőséget nyújt városon belül is csak helyközi (pl. Volánbusz vagy TramTrain) járatokkal való tervezéssel.
  • A „Járatok” nézetben a viszonylatokon kívül vonatszámra is lehetőségünk van rákeresni.
  • Szintén a „Járatok” nézetben valamennyi éppen közlekedő járat piktogramja megjeleníthető a térképen, előhozható azok menetrendje is.
  • Vasúti járatok esetén nem csak az egyéb hazai vagy nemzetközi térképes útvonaltervezőkben elérhető alapadatokat szolgáltatja EMMA, de az azokhoz kapcsolódó egyéb információk és szabályok is megjelennek, melyeket szokás szerint piktogramokkal a jegyértékesítési rendszerben is jelzünk.
  • Lehetőségünk van az útvonalterv linken keresztüli megosztására és nyomtatására is.
  • A nemzetközi vonatok teljes útvonala elérhető az EMMA-ban, de térképes keresés csak belföldön lehetséges.
  • A felület a magyar nyelv mellett angolul is használható.
  • A látássérülteknek szánt funkció már működik, de jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Végül pedig a MÁV-STRAT készített egy videót is, amiben lépésről lépésre megismerhetjük az új aplikáció használatát, íme:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában