Frissen Fejérből

2021.08.10. 20:00

A Zanox újvárosi forgatása összekovácsolta a stábot

Lesz benne humor, romantika, időutazás, mindez napjaink magyar valóságába ágyazva – leforgatták a Zanox című nagyjátékfilm jeleneteit Dunaújvárosban.

Bokros Judit

A film főhőse Misi, aki a Zanox nevű tabletta tesztelése közben jön rá képességére

Fotó: Benőfilm Kft.

Baranyi Gábor Benő 2019-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, Gothár Péter és Schwechtje Mihály osztályában. Ismerős lehet például díjazott Bújócska című rövidfilmjéről, most pedig első nagyjátékfilmjét forgathatja a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával. A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című mozi rendkívül ígéretesnek tűnik, egyrészt a sztorija, másrészt a megvalósítás mikéntje, a műfaj miatt. A rendező ugyanis amellett hogy romantikus vígjátékot készít, egyben időutazós kalandfilmre is invitálja majd a nézőt.

A film főhőse Misi, aki a Zanox nevű tabletta tesztelése közben jön rá képességére
Fotó: Benőfilm Kft.

A történet röviden: egy 18 éves fiatalember a Zanox nevű kísérleti tabletta tesztelése során rájön, hogy utazni tud az időben visszafelé. Mivel egyébként fülig szerelmes osztálytársába, annak kegyeit a múltat visszapörgetve próbálja meg elnyerni, ráadásul közben megakadályoz egy brutális támadást. Nagy kalamajkába keveredik, de a film vége vígjáték lévén nem lesz rossz. A forgatás egy része Dunaújvárosban zajlott július elejétől egészen múlt hét végéig. A rendezőt arra kértük, foglalja össze, hogyan haladtak, s valóban megfelelőnek bizonyultak-e a helyszínek.

– Dunaújvárosban kezdtük a forgatást, és sikerült mindent időben felvennünk. A filmnek körülbelül a harmada játszódik itt, köztük a nehezebbnek számító kaszkadőrös jelenetek nagy része is. Szerencsére minden zökkenőmentes volt, amiért sokat köszönhetünk a helyi lakosoknak, a városvezetésnek és a Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola vezetésének, munkatársainak is. Ez volt az egyik helyszín, ahol sok belső felvétel készült. Nagyon tetszett még a Vasmű melletti kis erdős terület, ahol három méter átmérőjű fogaskerekek, óriáscsavarok és egyéb monumentális méretű gépalkatrészek teszik izgalmassá a látványt. Itt egy egész éjszakát töltöttünk el. Főként közterületeken forgattunk: a Városháza téren, a Vasmű úton és a kórház környékén. A felvételek minőségével nagyon elégedettek vagyunk. A hitelesség megteremtésében kisebb szerepekben közreműködtek tizenéves dunaújvárosi diákok, illetve az utca emberei is – nyilatkozta Baranyi Benő.

Az alkotók elégedettek a dunaújvárosi felvételek minőségével, több helyszínen is forgattak
Fotó: Benőfilm Kft.

A stáb Komlón augusztus 9-ig, máig forgatott; Budapest környéki helyszínekkel folytatják. – Sajnálom, hogy hamarosan haza kell mennünk, mert a Dunaújvárosban eltöltött idő összekovácsolta a csapatot, és az első komlói nap alapján is úgy érzem, sokkal jobb a hangulat, ha a forgatás után nem megy mindenki haza, hanem a közös szálláson vagy egy közeli étteremben töltjük el együtt az estéket – tette hozzá.

A Zanox 2022. május 13-án, egy péntek 13-i napon játszódik, így a bemutatót is ennek a dátumnak a közelébe tervezik. Addig még rengeteg utómunka lesz, ezért megeshet, hogy csak 2022 nyarán tudják bemutatni.

A film operatőre Gajdics Dávid, a producerek Gyurin Zsuzsanna és Molnár Dániel, a koproducer Romwalter Judit (Sparks).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában