Nyeregben a Vágta

2018.06.28. 19:42

Új helyszínként debütál Velence a Nemzeti Vágtán

A Velencei-tavi térség és egész Fejér megye egyik legjelentősebb eseményének ígérkezik a vasárnap rendezendő Nemzeti Vágta helyi elő­futama, a Velencei Vágta.

Káldor András

Csongrádi Ferenc már tudja, milyen két lóerővel suhanni

Fotó: Igari Balázs

Először állnak rajthoz a Fe­jér megyei lovasok a Nemzeti Vágta velencei előfutamán, a Velencei Vágtán. A pályamunkálatok befejeződtek, minden készen áll, hogy Velence fogadja a versenyzőket és a szurkolókat. A megmérettetésnek az evezőspálya és az Északi strand közötti terület ad otthont. A Vágta az esélyegyenlőség jegyében is zajlik majd, a rendezvény arca Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, modell, aki a budapesti Nemzeti Vágtán is Velencét népszerűsíti. Lesz olyan lovaskocsis verseny, ahol fogyatékkal élők is indulnak, a versenyt Weisz Fanni közvetíti jeltolmács segítségével. A Velencei Vágta sztárvendégei a Videoton 1985-ös UEFA-kupa-döntős labdarúgói – Disztl Péter, Horváth Gábor, Csongrádi Ferenc, Szabó József – lesznek, akik közül néhányan szintén lóra pattannak egy sztárfutamon.

Közülük leginkább a pályabejáráson Csongrádi Ferenc csapatkapitány mutatta meg, hogy a gyeplővel is jó barátságban van. Disztl Pétertől megtudhattuk, hogy már gyerekkorában közelebbi ismeretségbe került a fogathajtással nagyapjának köszönhetően, míg Horváth Gábor elmondta, hogy kislángi gyerekként természetes volt számára a lovak közelsége. A gólvágó Szabó József pedig hozzátette:

A magunk vágtafutamán is szeretnénk eredményesek lenni!

Az elővágta első három helyezettje, a rendező Velence lovasa és a Kishuszár Vágta bajnoka képviselhetik majd Fejér megyét a budapesti Nemzeti Vágtán. Lesz még pónilovaglás, díjugratás, díjlovas- és íjászbemutató, illetve hagyományőrző kézműves kuckó.

Csongrádi Ferenc már tudja, milyen két lóerővel suhanni
Fotó: Igari Balázs

– Már a tavalyi évben megszületett a Velencei Vágta ötlete, de eddig nem jöhetett létre. Lázár Vilmossal, a Magyar Lovassport Szövetség, egyben a Nemzeti Vágta elnökével megegyeztünk, hogy a következő két évben Velence rendezi a térségben a Vágta előfutamát. Izgalmas versenyt várok! – hangsúlyozta Koszti András, Velence polgármestere.

– Csodás környezetben épült a pálya, és neves versenyzők fognak rajthoz állni a régió versenyzői mellett. Itt lesz egy új lóval a kétszeres Nemzeti Vágta-győztes Németh János, Tata képviseletében Mátyás Edina Daniella, és még több távolabbi településről érkező, szintén nagy sikereket elért lovas – tájékoztatott Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágta- és nevezési igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában