Az Eb ötödik magyar érme

2018.07.23. 21:32

Demeter futása bronzot ért

A Nu Skin felnőtt Európa-bajnokság utolsó napján a vegyes váltók versenyére került sor. Itt nagy küzdelemben a Kovács Sarolta-Demeter Bence fehérvári páros bronzérmet nyert.

Káldor András

Demeter Bence és Kovács Sarolta ismét mindent kiadott magából, a fehérvári duó teljesítménye a dobogó legalsó fokára volt elég

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Két napja a női, illetve a férfi egyéni döntők lebonyolításakor végig azon drukkoltunk, hogy ne ázzon szét az Eb mezőnye, és a szabadtéri számokat minden szempontból gördülékenyen lehessen megrendezni. A záró nap délelőttjén azonban az úszás kezdetekor megnyíltak az égi csatornák, és alaposan felfrissítette az eső a levegőt. Természetesen ez ekkor abszolút nem zavarta a Csitáry G. Emil uszodában rajtkőre álló tíz mix csapat egyik tagját sem. A magyar válogatott a lehető legerősebb összeállításban indult, hiszen a Volán Fehérvár két kiválósága, az újdonsült Eb-bronzérmes Kovács Sarolta, valamint a vasárnapi férfidöntő hőse, az 5. helyen záró, és a csapattal ezüstérmes Demeter Bence vette fel – mondjuk ki, esélyesként – a kesztyűt a franciák Eb győztes duójával. Ugyanis ők sem bíztak semmit a véletlenre, mivel mind a női – Marie Oteiza –, mind a férfi egyéni aranyérmes – Valentin Prades is a csapatuk tagja volt.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy Kovács már bemelegített a hónap elején a Kecskeméten megrendezett Világkupán, a­hol az ifjabb Demeter fivérrel, Gergellyel az ötödik helyen fejezte be a versenyt a 14 csapatot számláló mezőnyben.

Demeter Bence és Kovács Sarolta ismét mindent kiadott magából, a fehérvári duó teljesítménye a dobogó legalsó fokára volt elég
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az uszodában a Ljudmilla Tyebekina, Kirill Beljakov duó bizonyult a leggyorsabbnak, igaz mindössze négy század másodperccel megelőzve Kovácsékat. Így mindössze egy ponttal (317-316) szereztek többet riválisaiknál. Más kérdés, hogy a magyarokkal megegyező pontmutatókkal végzett a litván, és a francia gárda is. A párbajtőröket azonban már a franciák forgatták a legjobban, 27 győzelem mellett csak 9 vereség lett a mérlegük, mely 262 pontot ért, utánuk jöttek a 22/14-el záró olaszok 234 ponttal, míg a magyar párosnak be kellett érnie a 3.-4. hellyel, az oroszokkal megosztva, ők 21 győzelmet értek el 15 vereség mellett. A lovaglás előtt csapatunk összetettben a 3. volt 543 ponttal, a kissé ellépő franciák (578 pont), és az orosz együttes (544 pont) mögött. Ekkor már verőfényes napsütés fogadta a résztvevőket a Bregyóban. A magyar páros nyolcadikként állt rajthoz, Kovács Dórika, Demeter pedig Gárdony nyergében. Nem igazán sikerült ez a szám, mert Demeter az elején talán nem koncentrált eléggé, két verőhibát vétett, ami azt jelentette, hogy a 4. helyről indulhattak a kombiban. A franciák annak ellenére lovagoltak jól, hogy Prades sarkantyúját a rajt előtt a verseny főbírója levetette, és ez nem kis felháborodást keltett a gallok táborában. Mindenesetre ez sem befolyásolta azt, hogy a magyarokhoz képest 43 másodperc előnyük legyen a lövészettel tarkított futásban.

Jöhetett tehát a váltót, és egyszersmind a versenyt záró szám, melynek élén már az első lövéstől kezdve magabiztosan haladtak a franciák az aranyérem felé. Őket akármennyire is próbálták befogni az olaszok, ez ezen az estén nem jöhetett nekik össze. Nagyobb harc volt viszont a harmadik helyért a magyar és az orosz duó között. Kovácsnak nem ment a lövészet, igaz, ezt lendületes futással próbálta kompenzálni, Demeter megismételte az egy nappal korábbi nagy futását, az utolsó háromszáz méteren robbantott, szinte állva hagyta Beljakovot, és a harmadik helyre ért be.

Demeter Bence és Kovács Sarolta ismét mindent kiadott magából, a fehérvári duó teljesítménye a dobogó legalsó fokára volt elég
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon nehéz volt, de a kör felénél éreztem, hogy van még bennem erő. Tudtam azt, hogyha ellenfelemet az utolsó száz méteren mögöttem tartom, akkor nem fog megverni. Nem volt könnyű, mert a vívás döcögősen ment, de lovaglásban is sokat hibáztam, ha ez nincs, az első helyért küzdhettünk volna – hangsúlyozta a célba érő, nagyszerűen hajrázó Demeter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában