Pásztor Bence és Szabó Dániel is befejezte az Eb-szereplést

2018.08.07. 20:27

Nem jutottak tovább a fehérvári atléták

Összesen 33, Székesfehérvárról két magyar sportoló utazott Németországba az idei atlétikai Európa-bajnokságra. A berlini Eb első napján Pásztor Bence és Szabó Dániel is rekortánra lépett.

Ferencz Balázs

Pásztor Bence 70 méter alatt rekedt Berlinben, nem lépett tovább Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A berlini felnőtt atlétikai Európa-bajnokság első napján egyértelműen a szombathelyi kalapácsvető, Halász Bence szerepelt a legjobban, hiszen bejutott a keddi döntőbe, mely verseny lapzártánk után ért véget. A junior világ- és U23-as Európa-bajnok versenyző az első selejtezőcsoportban szerepelt, ezzel a számmal kezdődött a kontinensbajnokság. A selejtezőszint 76 méter volt, illetve a legjobb 12 folytathatta a fináléban. A 21 éves Halász Bence, aki idén érte el 79,57 méteres egyéni csúcsát, elsőre azonnal a szintet jelző sárga vonalon túlra dobta a szert, s 76,81 méterrel a mezőnyből elsőként teljesítette a fináléhoz szükséges eredményt.

Az ARAK atlétája, Pásztor Bence a második csoportban 69,02 méterrel kezdett, majd 69,66-ra javított s 68,85-tel zárt. A fehérvári dobó nem tudta meghajítani a döntőt jelentő szintet, s ugyan a fináléba kerülés volt a fiatal, 23 éves versenyző célja, végül a 26. helyen végzett.

A 76 méteres szintet egyébkánt Halász Bence mellett a két lengyel, a háromszoros világbajnok Pawel Fajdek (77,86 m) és az olimpiai bronzérmes Wojciech Nowicki (76,03), valamint a fehérorosz Pavel Barejsa (76,47 m) dobta túl. A 12-es döntőhöz 73,19 méter is elégnek bizonyult, amit elvileg a tavalyi Eb-n 17. helyen záró Pásztor jelenlegi formája alapján hozhatott volna.

Pásztor Bence 70 méter alatt rekedt Berlinben, nem lépett tovább
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Férfi 400 m gáton, ahol a többi sprintszámhoz hasonlóan a ranglista első 12 helyezettjének helye biztos az elődöntőben, a Koroknai testvérek szerepeltek. Közülük a 25 éves Máté indult előbb, futamában jó kezdés után negyedikként ért célba 50.70 másodperccel. A négy futamból az első két helyezettek mellett még az öt leggyorsabb léphetett tovább, s ez az idő elődöntőt ért. A 28 éves Koroknai Tibor az ötödik futamban meggyőző teljesítményt nyújtott, s másodikként ért célba 50.34-gyel.

A férfiak 100 méteres versenyében az ARAK sprintere, Szabó Dániel 10.64 másodperccel utolsóként ért célba saját előfutamában. Öt futamot rendeztek, Szabó Dániel az utolsóban kapott helyet. A székesfehérvári futó idén 10.34 másodpercet futott a miskolci U23-as országos bajnokságon, ami egyéni csúcsa, de ezúttal ettől elmaradt. Dani 10.40–10.50 közötti idővel számolt Berlinben, azonban nem teljesen egészségesen térdelt rajtgépbe, hiszen makacs hasfalhúzódással bajlódik, s indulása is kérdéses volt. Ugyanakkor Eb-újoncként nem lehetett elégedetlen az ARAK országos bajnoka. Női 100 méteren Nguyen Anasztázia 11.72-vel – idei legjobbja 11.49 mp – futamában nyolcadik lett, s búcsúzott. Az MTK sprintere számára azonban nem ért véget az Eb: a 4x100-as váltóban is fut majd a németországi kontinensviadalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában