Nem várt magyar bravúr

2018.08.26. 21:21

Vanek Margit bronzot nyert a fehérvári sprinttriatlon Európa-kupán

A királyok városa először adott otthont triatlon-Európa-kupának, a 25 országból érkező versenyzők szombati küzdelme méltó lezárása volt a kedden kezdődő fehérvári „sportnagyhétnek”.

Krebsz András

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A közel 110 sportoló részvételével zajló viadalon a versenyzőkre sorrendben 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 5 kilométer futás várt – mindez pihenőidő nélkül. A nézők két fehérvári indulóért is szoríthattak: a férfiaknál az egyaránt az élmezőnybe várt Dévay testvérekért, Márkért és Zsomborért izgulhattak a helyiek. A hölgyeknél a riói olimpikon, a szülési szabadságról visszatérő budaörsi Vanek Margit produkciójára voltak sokan kíváncsiak.

Dévay Márk (elöl) itt még Király István előtt, a futást viszont utóbbi bírta jobban Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Kora délután a nők rajtjával vette kezdetét az Alba Triatlon szervezésében lezajló kontinensviadal. Az úszás Sophie Aldennek sikerült a legjobban, a brit sportolót a magyar felmenőkkel rendelkező svéd Emma Varga, valamint a szintén brit Jenny Manners követte, a korábbi aquatlon-világbajnok Vanek 16 másodperc hátránnyal a hatodik helyen szállt ki a vízből. A kerékpározásnál a portugál Vera Vilaca szökése után az élre állt, ám az utolsó kör végére már csak három másodperc előnye maradt az osztrák Sara Vilic és az időközben a harmadik helyre feljövő Vanek Margit előtt.

Vanek Margit bronzéremmel tért vissza szülési szabadságáról Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Dobogóra állhatott

A futásnak a tizenegy fős élbolyban nekivágó Vanek hatalmasat küzdve, 58 perc 41 másodperces idővel megszerezte a bronzérmet az élete első nemzetközi versenyén diadalmaskodó Sara Vilic (58:13), valamint Jenny Manners (58:23) mögött.

– Nagyon meglepődtem, mert az idei eredményeim alapján nem számítottam arra, hogy dobogóra állhatok. Sajnos az úszás elejét nem tudtam elkapni, de aztán sikerült javítanom, így az első bolyba kerültem. A kerékpározásnál figyelnem kellett, hogy vissza­zárkózzak az élmezőnyhöz, szerencsére a bringa nem volt annyira nehéz, ezért utána a saját tempómban tudtam futni – mondta a 32 éves újdonsült anyuka, Vanek Margit. A 67 fős férfimezőny negyed négykor ugrott a Csónakázó-tó vizébe, ahonnan a szurkolók legnagyobb örömére az egyes rajtszámot viselő, az augusztus eleji glasgow-i Európa-bajnokságon az előkelő 7. helyen végző Dévay Márk mászott ki a leghamarabb. Az Alba Triatlon SE elit versenyzője és a brit Nathan Tweedie kerékpárra pattanva rögtön szökésbe kezdtek, az őket követő üldözők névsora a Karai Levente, Lehmann Csongor, Papp Tamás trióval kezdődött. A hatalmasra duzzadt mezőny óriási tempót diktálva még a futás előtt utolérte szökevényeket: elsőként az osztrák Lukas Gstaltner és Király István hagyta el a depót, de szinte a nyakukon lihegtek a többiek, tizenkilencen kerültek hat másodpercen belülre. Az utolsó számnak Dévay Márk csak a 9. helyen vágott neki, Királyon kívül a hetedikként forduló Lehmann is elé került.

 

A futás végén a brit Morgan Davies (51:19) szakította át a célszalagot, a dobogóra a német Lars Pfeifer (51:39) és az olasz Matthias Steinwandter (51:45) fért még fel. Legjobb magyarként a negyedik helyet megszerző Király István (51:47) végzett, Dévay Márk (52:16) a 12., míg a 18 esztendős Dévay Zsombor (52:37) a 22. pozícióban zárt.

– Az úszást követően az élre álltam, de a kerékpáron hiába próbáltunk meg Nathannal menni, egy német srác húzta fel a mezőnyt, ami akkora boly volt, hogy ekkorát ritkán látok. Figyelembe véve, hogy mennyire fáradtan versenyeztem, nem volt rossz a teljesítményem – árulta el a három hét alatt a negyedik megmérettetésén szereplő volt U23-as Eb-bronzérmes, Dévay Márk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában