Tovább folytatódik a párharc

2019.03.22. 22:38

Hazai pályán tudott győzni a Fehérvár AV19, életben tartva esélyeit

Az osztrák jégkorongbajnokság rájátszásának negyeddöntőjében az ötödik meccsét vívta a Fehérvár és a Salzburg, amely végén a kék-fehérek örülhettek.

Dévai N. Csaba

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Két perc telt el a találkozóból, amikor őrületes rohamot vezetett a Fehérvár, amely során előbb Vänttinen, majd Luttinen lövése ment el centikkel a salzburgi kapu mellett, úgy tűnt tehát, hogy a szerencsefaktorral továbbra sem állnak hadilábon az osztrákok. Az elkövetkező percekben is maradt támadásban a Volán, olyannyira, hogy a negyedik sornak sikerült kapuja elé szegeznie a vendégeket.

A hatalmas nyomás végül Caruso révén érett góllá, akinek éles szögből eleresztett váratlan lövése csapta be Michaleket, 1-0. Még mindig az első tíz percében jártunk csak a játékrésznek, amikor az első komolyabb helyzetéből úgy tűnt, ki is egyenlít a Salzburg, ám Schiechl kippattanóból szerzett találatát végül hosszas videózást követően kapusakadályozás címén érvénytelenítette a játékvezető. Egészen hihetetlen módon a mérkőzés első kiállítása nem az ismételten rendkívül durva stílusban játszó Salzburgot, hanem a Fehérvárt sújtotta, Wishart ült ki két percre gáncsolásért. A kisbüntetést alatt sikerült végig szervezetten védekeznie a Volánnak, nagyobb vendég helyzet nélkül telt le a kiállítás. Egyenlő létszámnál annál inkább volt ok az ijedtségre, O’Neill lövése után a kapuvas fémes csendülése hozta a frászt több mint 3000 hazai fanatikusra. A játékrész végéhez közelítve egyre inkább a fehérvári kapu és ezáltal Mac Carruth közelébe terelődött a játék, amely állapoton O’Neill kiállítása változtatott, amikor több nagy helyzetet is ki tudott dolgozni a Fehérvár. Gólt viszont nem ők szereztek, hanem az emberhátrányban kettő az egy ellen megindulni tudó Salzburg: Dustin Gazley előbb szépen elhúzta a korongot védője mellett, majd a jobb felsőbe varrta a pakkot, 1-1. Bosszantó módon ismét volt egy remek harmada a Fehérvárnak, azonban ennek ellenére kénytelenek voltak döntetlen állásnál szünetre vonulni.

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A középső játékrész vendég helyzetekkel indult, Herburger lövését is Carruthnak kellett védenie. Az biztos, hogy van humorérzéke a pénteki játékvezetői gárdának, akik három perc elteltével a Fehérvár, személy szerint Reisz Áron ellen fújtak újabb kettő percet – durva játékért. Újfent jól tette a dolgát a Volán hátrányos sora, míg a játékrész feléhez érve mindkét csapat kifejezetten görcsösen, sok hibával kezdett el játszani, mondhatni a kapuját előszeretettel elhagyó és onnan indító Carruth passzolt a legpontosabban. Sajnálatos módon ez O’Neill kétperces büntetése során sem változott, amely során annyi eladott korongot hozott össze a hazai alakulat, hogy azt kellett mondani, szerencsésen megúszták az emberelőnyt. A harmad utolsó perceire teljesen kicsúszott a gyeplő a Volán kezéből, percekig nem tudták elhagyni a kapu előterét. Erdély kiállítása volt az utolsó momentum a középső húsz percben, ekkor Hári tudott megindulni emberhátrányban, de Michaleknek „köszönhetően” nem született meg az újabb hazai találat.

A záró felvonás Szita kiállításával folytatódott, majd miután ezt kivédekezte a Volán, Sárpátki ülhetett ki ugyanúgy két percre durva játékért, mint a Hárit a palánkba gyaluló Rauchenwald, akinek kiosztott egy-két atyai pofont. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt azonban a Fehérvár előtt is hatalmas lehetőség adódott, Erdélyt gáncsolta ki Raymond ziccerben, következhetett a büntető. A csapatkapitány Hári János vállalta magára a feladatot, lövését azonban lábbal védte Michalek. Szinte azonnal újabb Hári-lövés következett, ami ezúttal Michalek kesztyűjében landolt. Felébredni látszott Csipkerózsika álmából a Fehérvár, a párharc során számos fontos gólt szerző Vänttinen csinálta meg magának szépen a lehetőséget, ám csatár és kapus harcát ezúttal Michalek nyerte. Reisz ellen elkövetett szabálytalansága után VandeVelde ülhetett ki pihenni, azonban az emberelőnyös sor kósza lövéseknél megint nem tudott többet hozzátenni a játékhoz. Az utolsó öt percre fordulva paprikázódott fel igazán a hangulat, Sofron osztott kikét hatalmas ütközést, jelezve, hogy ha a szép játékra nem kíváncsi a Salzburg, tud keményen is játszani a Volán. Újabb gólt viszont már nem hozott a nagy roham, következhetett 17 perc szünet, majd az új szabályok alapján annyi 20 perces harmad, amennyi az első gól megszületéséhez szükséges.

A hosszabbítás egy hatalmas salzburgi kapu előtti kavarodással vette kezdetét, a pakkot viszont nem sikerült átgyömöszölni az embertömegen. A válaszként érkező salzburgi rohamok után egyfajta hangrobbanásnak lehetettek fültanúi a jégcsarnok közelében lakók: Szabó lövése után Jonathan Harty lőtte a salzburgi kapuba a korongot, megnyerve a mérkőzést csapatának, 2-1!

Vasárnap 16 órakor, 3-2-es osztrák előnyről Salzburgban folytatódik a két csapat párharca.

Jegyzőkönyv

Fehérvár AV19–EC Red Bull Salzburg 2–1 (1-1, 0-0, 0-0, 1-0) hu.

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 3300 néző. V.:Gruber, Sternat, Zgonc, Rezek

Fehérvár: Carruth – Stipsicz, Tikkanen, Erdély, Hári, Sárpátki – Caruso 1, Wishart, Luttinen, Koskiranta, Sofron – Harty 1, Szabó D. (1), Meland, Sarauer (1), Vänttinen – Phillips, Beukeboom, Szabó K., Resiz (1), Szita (1). Vezetőedző: Hannu Järvenpää

Salzburg: Michalek – Jakubitzka, Trattnig, Cijan, Rauchenwald, Feldner – Raymond, O’Neill, Gazley 1, VandeVelde (1), Raffl – Viveiros, Regner, Hughes, Duncan, Herburger – Schreier, Baltram, Schiechl, Huber. Vezetőedző: Andreas Brucker

Kapura lövések: 20–46

Kiállítások: 12, ill. 10 perc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában