fehérvár enthroners

2019.05.20. 22:01

Minden téren otthon

Amellett, hogy számolatlanul gyűjti a pontokat a Fehérvár Enthroners számára, Ryan Tuiasoa a fiatalok útját is egyengeti.

Rövid idő alatt nőtte ki magát az Enthroners alapemberévé Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezernyi tengerentúlról érkező fi lm, sorozat, zeneszám központi eleme az amerikai futball, amely az Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb sportága, és ami hazánkban az elmúlt öt év során tett szert igazán komoly hírnévre. A tengerentúli bajnoki döntőt – super bowl – évente több mint 150 millió amerikai tekinti meg, de a világ minden táján emberek milliói követik. Ebbe a kultúrkörbe született bele Ryan Tuiasoa, a Fehérvár Enthroners villámgyors futójátékosa, aki az USA legegzotikusabb államából, Hawaiiról származik.

Hogyan jellemezné a hawaii, illetve észak-amerikai mérkőzések hangulatát?

– Fantasztikus élmény volt otthon és az USA-ban játszani, a sportág népszerűségéből fakadóan már középiskolai szinten is hihetetlen izgalmakat tartogat egy-egy mérkőzés. Egyetemen ez hatványozódik, őrült mérkőzések zajlanak rendkívüli játékosok között és vérmes szurkolótábor előtt. Egykori hazai pályám, a University of Hawaii stadionja is 50 000(!) férőhelyes, de volt szerencsém több mint 110 000 ember előtt is pályára lépni. Csak ajánlani tudom, hogy aki tud, látogasson ki egy egyetemi divízió I-es mérkőzésre – nem fogja megbánni.

Mi volt a legnagyobb motiváció az Enthronershez való csatlakozáskor?

– Európában mozogva bizonyos kulcsfaktorokat keresek egy átigazolás előtt. A legfontosabb az, hogy egy csapat elhivatott, győzni akar és ezért mindent meg is tesznek a klubnál. Ez teljes mértékben igaz volt az Enthronersre, lenyűgözött, hogy mennyit tett a város ezért a csapatért. A környezet mellett láttam, hogy milyen remek szurkolótáborral rendelkezik az együttes, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egy játékos élvezze a mérkőzéseket.

Van kedvenc látnivalója Fehérváron?

– Megpróbálok annyi időt tölteni a belvárosban, amennyit csak lehet, még ha csak egy kis séta erejéig is. Egy olyan helyről érkezve, mint Hawaii szigete, nap mint nap lenyűgöz a régi idők építészete, és az a történelem, amelyet az épületek rejtenek magukban. Egy itt lakónak ezek átlagosnak tűnhetnek, de számomra gyönyörű Fehérvár – a Bory-vár pedig egészen fantasztikus.

Rövid idő alatt nőtte ki magát az Enthroners alapemberévé (jobbra)
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mit tart a legnagyobb erősségének?

– Sokoldalú játékosnak tartom magam, több területen is tudom segíteni a csapatomat. Elsősorban természetesen futójátékosként érzem otthon magam, de szívesen vállalom a visszahordásokat, elkapásokat, időnként passzolni, blokkolni, valamint vannak védelmi tapasztalataim is, ha egy csapatnak arra van szüksége.

Most, hogy már rendelkezik európai tapasztalattal, mit tart a legnagyobb különbségnek Észak-Amerikához képest?

– Erre a kérdésre mindig nehéz válaszolni, de úgy gondolom, hogy a fegyelemben, technikai képzettségben, valamint magában a sportot űzők számában rejlik a válasz. Számos nagyon tehetséges játékossal találkoztam európai karrierem során, de igen kevéssel, aki megfelelő technikával rendelkezett. A játékosok mennyisége pedig a népszerűségből fakad, odaát igazi kultusza van a sportágnak, míg itt erről – egyelőre– nem beszélhetünk.

Van valamiféle célkitűzése a szezonra?

– Az elsődleges célom mindig a győzelem, így a bajnoki cím megszerzése lebeg a szemem előtt. Próbálok nem túl sokat foglalkozni az egyéni statisztikákkal, inkább arra használom őket, hogy fejlesszem magam. Minden évben a legeredményesebb futójátékos szeretnék lenni, valamint az 1000 futott yardot is megcélzom, bár tudom, hogy ez soknak tűnik, pláne ilyen kevés mérkőzésen. Ami a touchdownokat illeti, jönnek, amikor jönnek, az a lényeg, hogy előnyös helyzetbe hozzam a csapatot, hogy pontokat tudjunk szerezni.

Mit tudna tanácsolni azoknak a magyar fiataloknak, akik amerikaifutballista-karrierről álmodnak, akár a tengerentúlon is?

– Hinniük kell magukban, ám ez önmagában nem elég. Az utánpótláscsapat egyik edzőjeként jómagam is látok tehetséges gyerekeket, akik ha elég keményen dolgoznak, egy nagyszerű generációt fognak alkotni Fehérváron. Minden esélyük megvan, hogy felvegyék a harcot az amerikai fiatalokkal, ha teljes mértékben elkötelezik magukat emellett. Izgalmas figyelni a tehetségek fejlődését Európában, kíváncsian várom, hogy mire lesznek képesek. Európa-szerte egyre több fiatal kap nagynevű tengerentúli egyetemektől játékosösztöndíjakat, alig várom, hogy az első magyar is köztük legyen, irányt mutatva a többi fiatal játékos számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában