Mérföldkőhöz érkezett

2019.08.25. 09:00

Becséri Gergely századik NB I-es mérkőzésén működött közre

Még nincs harmincéves, de már tizenötödik szezonját kezdte augusztusban labdarúgó-játékvezetőként, valamint -asszisztensként a székesfehérvári sípmester, aki a Bp. Honvéd–Kisvárda NB I-es találkozón századik alkalommal „felügyelte” a futballistákat.

Káldor András

Napi egy edzéssel tartja formában magát a fehérvári spori Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mióta tart a szerelem?

– Öttől tizenöt éves koromig rúgtam a bőrt a Videoton korosztályos csapataiban. Ekkor édesapámmal arról beszéltünk, hogy nagyon nehéz kitűnni játékosként, és ki kellene próbálni valami újat, de úgy, hogy továbbra is a pálya közelében maradhassak. Bátyámmal együtt aktív, jól ismert játékvezetők voltak, így könnyen megfertőztek. Elvégeztem a tanfolyamot, jól éreztem magam közben. Kezdetben nem az volt az első gondolatom, hogy NB I-es játékvezető leszek, de az évek haladtával egyre nagyobb célokat tűztem ki. Először ki akartam törni a megyéből, majd az országos keretben minél feljebb szerettem volna jutni. 2010-ben kerültem az országos keretbe, három évvel később kaptam az első NB I-es mérkőzésemet, Vad II István mellett a PMFC–Győri ETO-találkozón voltam asszisztens. Igazán ezen a meccsen, valamint a századikon izgultam, mert nagyon akartam bizonyítani. Legalább háromszáz meccsig meg sem szeretnék állni!

Mennyire tudja kizárni a szurkolói bekiabálásokat?

– Bevallottan nem könnyű a mesterségünk, viszont magával tud ragadni! Abban az adott másfél órában abszolút ki lehet küszöbölni az ócsárolást, és ki lehet rekeszteni az oda nem illő dolgokat. Egyetlen recept van: csak a szakmával kell foglalkozni! Jól kell éreznünk magunkat a pályán, többet ér ilyenkor egy mosoly, egy kacsintás a pályán lévőkkel és a kollégákkal, mintsem a szurkolókkal foglalkozzunk.

Napi egy edzéssel tartja formában magát a fehérvári spori
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mennyire kell fizikailag, mentálisan felkészülni a meccsre?

– Folyamatosan edzésben kell maradni, majdnem annyit dolgozunk, mint a játékosok. Napi egyszer tréningezünk, plusz a hétvégi mérkőzés – munka és család mellett nem egyszerű feladat, de erre vállalkoztam. Fel lehet fogni ezt karrierépítésnek is, de nem szabad kibúvókat keresni. Munka előtt vagy után kell elvégezni a napi penzumot azért, hogy hasonló szinten legyünk, mint az NB I-es játékosok. Amennyiben kimaradna akár egy foglalkozás is, nehéz lenne utolérni egy-egy gyorsabb labdarúgót. Asszisztensként főként a gyors indításoknál fontos az állóképesség. Előfordul, hogy felszedek némi súlyfelesleget, de ezt gyorsan el lehet tüntetni, az étkezésre is kiemelten figyelek.

Hogyan tudja összeegyeztetni a játékvezetést a munkával?

– A Velencei-tó partján egy új hotelben dolgozom recepciósként. Nagyon szeretem a munkám, amit egyelőre problémamentesen tudok végezni a játékvezetés mellett. Bízom benne, hogy ez hosszú távon is így marad majd. Tudják, mivel foglalkozom, úgy is mentem oda, hogy tisztában voltak vele. Ez az életem, nemcsak egy hobbi a részemről! Szerencsére támogatnak benne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában