Magabiztos győzelem

2020.02.25. 17:38

Demeter Bence vívóversenyt nyert

Az idei évben öttusaviadalon még nem indult, a szezont Budapesten egy négytusaversenyen kezdte, legutóbb Komlón vívóként szerepelt és nyert.

Horog László

Felkészülés gyanánt szabadidős vívóversenyeken indul, mindig a párbajtőrözők mezőnyében igyekszik bizonyítani

Fotó: Tumbász Hédi

A tavalyi szezonban két műtéten esett át Demeter Bence, a Volán Fehérvár olimpikonja, mindkétszer bal bokáját kellett rendbe tenni, a második beavatkozás jól sikerült, bár kétszer még akadtak gondjai. A májusi, fehérvári VK-viadalon és a szeptemberi, budapesti világbajnokságon is fájdalmakkal küzdött, de a versenyeket befejezte. Aztán a pihenés jót tett, a novemberi felkészülésnek már egészségesen vágott neki. Az idei esztendőben kétszer versenyzett, előbb négytusában, majd egy vívó erőpróbán.

– A szezonnyitó, fedett pályás budapesti VK előtt a szövetségi kapitánnyal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy mivel egy adott országot csak hat versenyző képviselhet, így azok kapnak bizalmat, akik még nem rendelkeznek ötkarikás kvótával. A korábbi években bármennyi magyar rajthoz állhatott, nem volt ritka, hogy huszonöten szerepeltünk, valamint negyven külföldi, így jött ki a két csoport. Most más volt a helyzet, hatvan külföldi állt rajthoz a férfiaknál, emiatt limitálni kellett a hazai indulók számát, ezért csak hatan bizonyíthattak. Tokió került mindenkinél a célkeresztbe, a budapesti erőpróba olimpiai ranglistapontokat adott, ezért volt a korábban megszokottnál lényegesen nagyobb az érdeklődés.

Felkészülés gyanánt szabadidős vívóversenyeken indul, mindig a párbajtőrözők mezőnyében igyekszik bizonyítani
Fotó: Tumbász Hédi

 

Demeter a betétszámnak számító négytusa során bizonyított, harmincan neveztek, döntően magyarok, néhány külföldi szállt be a versenybe, a fehérvári sportoló magabiztosan nyert. A minap vívásban, párbajtőrben bizonyított, Baranya megyében.

– Vannak úgynevezett, szabadidős, B kategóriás viadalok, ahol a magyar ranglista első 15 helyezettjén kívül bárki elindulhat. Ez a sorozat egyik állomása volt, én harmadszor álltam rajthoz. Előzőleg decemberben Baján, december 31-én, tehát szilveszterkor Budapesten, valamint legutóbb Komlón. Az év végi viadal, bár az óesztendő utolsó napján rendezték, nem volt buliverseny, aki odaállt, komolyan is vette. Baján 6. lettem, a fővárosban 14. helyen zártam, legutóbb pedig nyertem. Összeszedettebb voltam, mentálisan erősebb, mint a korábbi két szabadidős seregszemlén, ahol mindkétszer egy tuson múlt a továbbjutásom. Nyilván nem életem sikere, de örülök neki, minden győzelmet meg kell becsülni.

Általában egy-egy fordulóra 60-80 sportoló nevez, akadnak fiatalabbak és idősebbek is, korábbi vívók, döntően 40 felettiek, akik még hobbiból űzik a sportágat.

– A szabály az, a felnőtt ranglistáról az első tizenöt, a junioroknál a legjobb tíz, az ifiknél az első öt nem szerepelhet, a többiek számára adott a lehetőség a bizonyításra. Korábbi nagy nevek itt nem lépnek pástra, nekik az országos bajnokság jelenti a megmérettetést. Ezúttal ott is indultam, december derekán a Gerevich Aladár Sportcsarnokban bonyolították, kimondottan jól sikerült, 15. lettem, ez volt az eddigi legjobb szereplésem az ob-n. Komoly volt a létszám, 150-en neveztünk – klubtársaim közül Málits István, Tamás József és Bernáth Bálint állt rajthoz –, több öttusázó lépett pástra, én végeztem a legelőkelőbb helyen. Ezek a versenyek a pentatlonisták számára rendkívül hasznosak, ugyan nem egy tusra vívunk, az elején, a csoportban öt találatot kell bevinni, az egyenes kieséses szakaszban pedig tizenötöt kell szerezni a győzelemhez.

Demeter legközelebb az öttusázók országos bajnokságán állt rajthoz Budapesten, március 13–14-én, majd március végén Szófiában, a Világkupa-viadalon. Vívóként elképzelései szerint április végén, a Magyar Kupán bizonyít, a viadalt hagyományosan Tatán rendezik. Az komoly verseny, világbajnokok, olimpiai érmesek is rajthoz állnak, például Siklósi Gergő, Rédli András, Somfai Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában