Kosárlabda

2020.12.20. 18:01

Hihetetlen végjáték Szolnokon

A férfi kosárlabda NB I. 14. fordulójában a hétvége rangadóját rendezték, a Szolnoki Olajbányász és az Alba Fehérvár csapatai között, melyet a ráadásban két ponttal nyertek a vendéglátók.

Káldor András

Az Albás Balsay Ádám (8) és Esa Ahmad (1) küzdenek meg a labdáért Bojan Suboticcsal

Fotó: Mészáros János

Minden tekintetben ez a meccs volt a forduló legjobban várt mérkőzése, igazán pikáns pedig Vojvoda Dávid személye miatt, aki négyszeres bajnok és kupagyőztes volt a Szolnokkal korábban. Frank Turner és Csorvási Milán már a keretet erősítette, közülük Turner vállalta a játékot.

Aztán az első negyedben Vojvoda bizonyította is, hogy a számára ismerős falak és gyűrűk pluszt jelenthetnek, 11 pontot, közte három triplát szórt be, ezzel vezettek is a vendégek a játékrész végén. Az Olaj futni kényszerült az eredmény után, bár Marjan Cakarunt nehezen tudták tartani a kékek, ő volt a legeredményesebb hazai játékos az első húsz percben 13 pontjával. A második negyedre kezdett feljavulni, és felzárkózni a vendéglátó, két eladott labdából, míg a fehérváriak ziccert hibáztak, és nem véletlenül vették át a vezetést (25-24). Ezt követően azonban az Alba fordított, és próbálta is ezt a pozíciót tartani, bár nehezen, de bírtak a kettő-hármas szolnoki zónával, és meglógtak 8 ponttal (30-38). Az első félidő hajrájában kissé meginogtak az Albás kezek, de végül Ron Curry triplája esélyt adott arra, hogy a nagyszünetre előnnyel mehessenek. Az mindenesetre biztató volt, hogy a fehérváriak kilenc hárompontost dobtak, és ez igen sokat ért a folytatás tekintetében is. A végszót Bojan Subotic mondta ki, trojkája a felzárkózást jelentette a dudaszó elhangzásakor (43-47).

Az Albás Balsay Ádám (8) és Esa Ahmad (1) küzdenek meg a labdáért Bojan Suboticcsal
Fotó: Mészáros János

A nagyszünet után már tízzel is vezetett az Alba (46-56), bár ezt a hátrányt villámgyorsan ledolgozták vendéglátóik (56-56), de így is ötpontos mínuszban voltak a záró felvonás előtt (58-63). Ott viszont Roko Badzim elkapta a fonalat, két triplájának is köszönhetően fordított és ellépett az Olajbányász. Majd Vojvoda kiszorított helyzetből dobott a támadó idő végén egy triplát, ez pedig láthatóan lendületet adott csapatának, és már ők vezettek (73-75). A Szolnok ugyan két büntetőt is elrontott, de ők támadhattak a végén a sikerért 75-75-ös állásnál, de nem tudtak élni ezzel, így jöhetett a hosszabbítás. Itt az Alba minimálisan ellépett Vojvoda és Esa Ahmad kosaraival, de a folytatásban megremegtek a kezek, és a végére teljesen bizonytalanná váltak. Vojvodára próbáltak kihegyezni minden akciót, őt azonban nem tudták mindig játékba hozni, a fehér mezesek erősen figyeltek rá, viszont Ron Curry az utolsó, győzelemért induló támadásnál nagyon rossz döntéseket hozott, így szoros csatában, de otthon tartotta a Szolnok a két pontot.

JEGYZŐKÖNYV

Szolnok–Alba Fehérvár 85-83 (19-22, 24-25, 15-16, 17-12, 10-8) h. u.

Szolnok, zárt kapuk mögött, Vezette: Földházi, Tóth C., Söjtöry T.

Szolnoki Olajbányász KK: Warner 8, Kovács 2, Rudner 3/3, Subotic 20/9, Cakarun 24. Cserék: Pongó Máté, Pallai 4, Badzim 12/12, Zsíros 10/6, Juhos 2. Vezetőedző: Gasper Potocnik.

Alba Fehérvár: Vojvoda 21/12, Curry 6/3, Balsay 2, Davis 18/6, Ahmad 14/3. Cserék: Omenaka 8, Turner 11, Lukács N. 3/3. V.: Forray Gábor. Kipontozódott: Pongó Máté (33.), Lukács (35.), Subotic (39.), Ahmad (44.).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában