Közel a természethez Fejérben

2021.02.21. 21:54

Augusztusban a Velencei-hegységben világbajnokságon viaskodnak a szenior tájfutók

Augusztus második hetében, Fejér megyében kerül megrendezésre a szenior tájfutók világbajnoksága. Japán lemondása után kérte fel hazánkat a nemzetközi szövetség.

Horog László

Hegedűs Ágnes (balra) és nővére, Hegedűs Aletta az OSC versenyzői a 2000-es évek elején, az Alba Regia Kupán, a Vértesben. Ágnes korábban vb-ezüstérmes volt váltóban Monspart Saroltával és Kovács Magdával az NDK-ban Fotó: Archív (MTFSZ)

A 35 év feletti nők és férfiak egészen a 100 év felettiekig, 5 éves korosztályonkénti bontásban versenyeznek 14 korcsoportban. A verseny nyílt, ami azt jelenti, aki megfelel a korosztálynak benevezhet. A selejtező futamokon kvalifikálják magukat a versenyzők a rövid, közép- és hosszútávú döntőkre.

– Korosztályonként 3-3 távon mérhetik össze felkészültségüket a futók. Az IOF (Nemzetközi Tájfutó Szövetség) kérte fel hazánkat Japán olimpia rendezés okán való lemondása után a világbajnokság megrendezésére. Az ilyen eseményekre a korábbi statisztikák szerint rendszeresen 4 ezer versenyző nevez általában. A jelenlegi, bizonytalan, vírusos időszakban 2-3 ezer sportoló nevezésére számítanak a szervezők. Amennyiben a pandémia miatt 1500-nál kevesebb atléta jelentkezik, az esemény a vírushelyzet csitulása után később kerülhet megrendezésre, egy évvel később. De ez egyelőre nem téma, mindenki abban bízik, hogy a nyáron sor kerül a viadalra – mondja Schneider Béla, a szervezőbizottság elnökhelyettese.

Hegedűs Ágnes (balra) és nővére, Hegedűs Aletta az OSC versenyzői a 2000-es évek elején, az Alba Regia Kupán, a Vértesben. Ágnes korábban vb-ezüstérmes volt váltóban Monspart Saroltával és Kovács Magdával az NDK-ban Fotó: Archív (MTFSZ)

A sportágnak 1970 óta van önálló hazai szövetsége. Első kiemelkedő eredményét Monspart Sarolta érte el, aki 1972-ben Csehszlovákiában első nem skandinávként világbajnok lett. A női vonalon voltak nemzetközi szinten kiemelkedő eredmények a későbbiekben Oláh Katalin révén, aki a folytatásban kétszer is vb-győztes lett.

– Fejér megyében is a hetvenes évek elejétől lett ismert a sportág. Előbb iskolai sportkörökben, majd két, sikeres klub alakult a diáksportra alapozva Székesfehérváron. A Volán és a Videoton számtalan válogatottat nevelt, rengeteg korosztályos bajnoki címet szereztek mindkét nemben. Több középiskolának is volt önálló tájfutószakosztálya. Akkor még voltak járási és megyei bajnokságok. Napjainkban csak az ARAK-nak van szakosztálya a megyében.

Egy korábbi, Fejérben, a Vértesben rendezett viadalon a tatai Mészáros Károly érkezik az egyik ellenőrzőponthoz
Fotó: Archív (MTFSZ)

A világbajnokság versenyközpontja augusztus 5-én nyit, másnap a versenyzők bejelentkezésére és a terepbemutatóra kerül sor Velencén, a rövidtáv döntőjére 7-én Fehérváron, aztán a Velencei-hegységben, Pákozdon bizonyíthatnak a futók. A hosszútáv fináléját augusztus 13-án, a záróünnepséget Lovasberényben, vagy Nadapon rendezik. Az országgyűlési képviselő, Tessely Zoltán – az ő választókerületében kerül sor a rendezvényre – a verseny fővédnöke. Teljes mellszélességgel támogatja az eseményt, a politikus soproni középiskolai évei során tájfutott, jól ismeri a sportágat, érthetően örül, hogy a világ különböző pontjairól látogatnak a térségbe, népszerűsítik hazánkat, a régiót. A viadal szervezőbizottságának elnökhelyettese, Schneider Béla a hazai szövetség elnökségi tagjával, egyben a nyári vb szakmai felelősével, Bujdosó Istvánnal a megyei közgyűlés elnökénél, Molnár Krisztiánnál tett látogatást a közelmúltban, a világbajnokság részleteiről is tárgyaltak. A megyei önkormányzat első embere vállalta a védnöki tisztséget, Tesselyhez hasonlóan mindenben segíti az eseményt.

Schneider, a szervezőbizottság elnökhelyettese Fotó: Archív (HL)

Skandináviába nyúlnak a sportág gyökerei, az ott élők hatalmas múlttal, tapasztalattal rendelkeznek. A skandinávok kapcsolata a természettel teljesen más, szorosabb, mint a többi ország lakóinak. Nagyon változatosak a terepek, az atléták óriási technikai ismeretekre, tájékozódási tudásra, rutinra tesznek szert. A sportolás náluk már hosszú ideje a tudatos egészséges életmód része. Könnyen elérhető északon, ugyanis rengeteg erdő van, a futás viszonylag olcsó, nincs nagy eszköz- és létesítményigénye.

– A legfontosabb, hogy a sportolók szeretik a természetet. Egy ilyen esemény megrendezésének előkészítése másfél, két esztendőt vesz igénybe. Most mindössze bő fél év áll rendelkezésre, ezért hatalmas összefogásra, szervező, előkészítő munkára van szükség. Szerencsére vannak szakemberek, önkéntesek és támogatók, akik az esemény mögé álltak.

 

FUTBALL ÉS TÁJFUTÁS

Schneider Béla 2010. július 1. óta a futballban dolgozik, MLSZ Fejér Megyei Igazgatóságát irányítja. Előzőleg Csákváron tevékenykedett 22 évig, a település sportlétesítményét vezette, 1989-től, a megyei szövetségben történt kinevezéséig. Sportolói múlttal is rendelkezik,1977-től 2004-ig tájfutóként előbb az Alba Volán SC-ben versenyzett, majd a közlekedésiek szakosztályának 1990-es megszűnése után Csákváron, a helyi sportegyesület színeiben indult a viadalokon. 2000-ben rangos eseményt, ötnapos, nemzetközi Hungária Kupát szervezett nagy sikerrel a Vértesben, Csákváron 22 ország, 4 földrész 1300 sportolójának. Jöttek sportolók Japánból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és

Európa 19 országából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában