Múltról, jelenről, és a jövőről

2 órája

Elindulnának pozitív irányba

Néhány évvel ezelőtt senki sem hitte volna, ám az élet szinte megismételte önmagát. A 2015-2016-os idényben még NB I-es Dunaújváros PASE együttese – igaz most Dunaújváros FC néven – de újra a vármegyei I. osztályban találta magát, miután búcsúzni kényszerült tavasszal az NB III-tól. Akkor huszonegy fordulón keresztül Dobos Barnabás irányította a csapatot, ő jelenleg a klub ügyvezető igazgatóként próbálja a kátyúból kisegíteni a megrekedt piros-fehéreket. Vele beszélgettünk a múltról, jelenről, és a jövőről.

Káldor András

Dobos Barna

Fotó: Laczkó Izabella / duol.hu

A 2009-2010-es szezonban járt utoljára a csapat jogelődje a megyei I. osztályban, nehéz volt feldolgozni ezt a visszalépést?
- Nem egyszerű erre válaszolni, ennek értelemszerűen megvannak az okai. Sok minden történt az utóbbi években a klub körül, és a kiesés mind ennek a következménye, lényegében ez egy folyamat eredménye volt.
 

Felvetődött – akár egy pillanatra is – hogy a Fehérvár FC II. együtteséhez hasonlóan nem induljanak el? Köztudott, hogy nem dúskálnak az anyagiakban.
- Azt nem mondhatom, hogy ne indulnánk el. A gazdasági helyzetünk viszont még nincs teljesen rendben. Azért küszködünk problémákkal, mert 2022 áprilisában - egészen pontosan április 1-jén, igen a Bolondok Napján - alá kellett írnunk egy szerződést, amivel az önkormányzat tulajdonát képező Dunaújváros Stadion üzemeltetése átkerült a labdarúgó csapathoz. Ezt kényszerből kellett megtennünk, illetve átvennünk, és ez igen nagy anyagi terhet ró a klubra. Az összeg jelenleg 100 millió forint fölött van, de próbáljuk minimalizálni, de ez a költségvetés is rengeteg pénzt jelent. Komoly hátrányt jelentett számunkra, hogy több ütemben valósult meg a stadion építése. Most már majdnem befejeződött. Nem is olyan régen volt a pályatest felújítása, fűthetővé vált, megvalósult a világítás, és a főépület felépítése is lezárult. A gond az, hogy nagyon sok volt a hiányosság - például nem volt bútor a főépületben. Átvettünk az üzemeltetést, ami egyébként a gyakorlatban nagyon jó, mert úgy érzem, hogy a klub jó gazdája a létesítménynek, sajátunknak érezzük. E szerint próbáljuk karbantartani és fejleszteni, mindent megteszünk annak érdekében, hogy valóban használható legyen. Két év után eljutottunk oda, hogy legutóbb koncertet rendeztünk, illetve szeretnénk a jövőben hasznosítani és kihasználni az adottságait. Ehhez azonban olyan állapotba kellett hozni, hogy mindez megvalósulhasson, mivel nem úgy vettük át, hogy bementünk az ajtón és onnantól kezdve minden a helyén volt. Most jutottunk el odáig, hogy rendezvényeket tudunk tartani majd, amely természetesen nem oldja meg az üzemeltetési költségeket, de a bevételek némiképp enyhíteni fognak a gondjainkon.
 

Mennyire ismerik a megyei labdarúgás élvonalát?

- Teljes mértékben nem ismerem jól, nagyon régen voltam a megyei első osztályban, szerencsére vannak kollégáim, akik nálam jobban tájékozottak. Majd menet közben próbáljuk felvenni a ritmusát, korábban volt rálátásom, most azonban információkat kell gyűjteni, ahhoz, hogy kellő precizitással tudjunk harcba szállni.   
 

Milyen kerettel álltnak ki, mennyi változás lesz benne az NB III-hoz képest?
- Természetesen, ahogy lenni szokott vannak távozók, lesznek változások, meg szerettük volna tartani az értékeinket, ez nagyjából sikerült is. Nemsokára kialakul a keret, amely három hete készül a bajnokságra és a kupa mérkőzésre. Olyan átigazolásokkal szeretnénk kiegészíteni az állományt, hogy ütőképes csapatunk legyen. Emellett az utánpótlás csapatból is fognak csatlakozni játékosok, a keret másik részét fiatalok fogják alkotni.

Az utolsó NB III-as meccsén nem szerzett pontot a Dunaújváros FC (piros) a PTE-PEAC ellen, és kiesett
Fotó: Laczkó Izabella / duol.hu

Készen lesz a csapat a rajtra?
- Akadnak még kérdőjelek a keret összetételét illetően, bízom abban, hogy minél jobban sikerül ezeket megoldanunk az elkövetkezendő napokban. Abban az esetben, ha az elképzeléseink megvalósulnak, akkor bizakodóak lehetünk.

 

Mi a klubvezetés célja? Hogy látja, lehet teljesíteni?

- Célunk egyértelműen a gazdasági helyzetünk stabilizálása, de mindenképpen segítségre szólunk. Ezt a magyar államtól kaptuk az elmúlt időszakban, a költségeket próbáljuk minimalizálni, ám sokat köszönhetünk Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőnek, valamint Magyarország kormányának, Orbán Viktor miniszterelnöknek, akik rengeteget segítenek a stadion fenntartásában, megmentésében. Titkon az álmunk, hogy csak egy évet szeretnénk a megyei első osztályban tölteni, de ehhez mindennek össze kell jönnie. Ahhoz, hogy ez sikerüljön a csapatnak is úgy kell muzsikálnia, mert többen - a Sárbogárd, a Mór, és mindig vannak meglepetés csapatok - szeretnének hozzánk hasonlóan jó eredményt elérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában