Közel-keleti konfliktus

2024.07.25. 06:20

A tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról is egyeztetett Joe Biden és Benjámin Netanjahu

Az izraeli–palesztin háború 293. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjamin Netanjahu és Joe Biden találkozója a Fehér Házban

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Amos Ben-Gershom

A tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról is egyeztetett Joe Biden és Benjámin Netanjahu

A gázai tűzszüneti tárgyalások felgyorsításáról, a túszok kiszabadításáról és a konfliktus kiszélesedésének megelőzéséről tárgyalt Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Fehér Házban csütörtökön.

A két politikus zárt ajtók mögött tárgyalt az izraeli kormányfő hivatalos útjának negyedik napján, egy nappal azt követően, hogy Benjámin Netanjahu a Kongresszus két házának együttes ülésén mondott beszédet.

A Fehér Ház beszámolója szerint a találkozón Joe Biden annak fontosságát hangsúlyozta, hogy megvalósuljon a májusban általa bejelentett többlépcsős tűzszüneti terv, amely elvezethet a még a Hamász kezében lévő összes túsz kiszabadulásához.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója a Biden-Netanjahu megbeszélés idején tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az Izrael és a Hamász közötti fegyverszünetről, közvetítők útján zajló tárgyalásokon még soha nem voltak ennyire közel az álláspontok, de vannak nézeteltérések, így további kompromisszumokra van szükség mindkét oldal részéről. Hozzátette, hogy Izrael eddig már több ponton engedett a tárgyalások során, és a Hamász részéről is szükség van erre.

Joe Biden és Benjámin Netanjahu találkozójának napirendjén szerepelt a gázai és ciszjordániai humanitárius kérdések kezelése, valamint az izraeli-palesztin válság kiszélesedésének megakadályozása is, így az Izraelt Libanontól elválasztó úgynevezett kék vonal, az 1978-ban húzott demarkációs vonal fenntartása.

Joe Biden biztosította izraeli tárgyalópartnerét az Egyesült Államok elkötelezettségéről Izrael biztonsága iránt, különösen az Irán és az általa támogatott fegyveres csoportok jelentette fenyegetéssel szemben. A két vezető a megbeszélés után találkozott több, a Hamász kezében lévő túsz családtagjával.

Izrael miniszterelnöke a Joe Biden elnökkel tartott megbeszélés után külön tárgyalt Kamala Harris alelnökkel, a demokraták várható elnökjelöltjével.

Benjámin Netanjahu legutóbb 2020-ban, még Donald Trump elnöksége idején tett látogatást a Fehér Házban.

Az izraeli politikus pénteken a tervek szerint Floridában találkozik Donald Trumppal, a Republikánus Párt elnökjelöltjével.

Benjámin Netanjahu a Fehér Házban tartott csütörtöki találkozóinak ideje alatt Washington belvárosában ismét tüntetők jelentek meg, akik Izrael gázai politikáját és háborúját bírálták, valamint Izrael-ellenes, palesztin- és Hamász-párti jelszavakkal vonultak fel. Az aktivisták órákkal a Biden-Netanjahu találkozó előtt kezdtek gyülekezni a kordonnal körülvett Fehér Háznál, zászlókkal, transzparensekkel és vörös festékkel teli palackokkal.

A tüntetők szerdán megrongáltak több szobrot és műemléket a Capitolium közelében, valamint letépték és meggyújtották az ott elhelyezett amerikai zászlót, miközben palesztin zászlót húztak fel az eltávolított amerikai helyére.

A rendőrség a tüntetés felszámolása érdekében erőszakot alkalmazott, és többeket őrizetbe vettek.

Az eseményeket elítélte a Fehér Ház, a külügyminisztérium szóvivője pedig csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "súlyosan hibás" az a mód, ahogy ezek a tüntetések lezajlanak.

A Fehér Ház sajtótájékoztatóján John Kirby megerősítette, hogy az amerikai hírszerzés adatai szerint Irán támogat és ösztönöz több, az Egyesült Államokban szervezett Izrael-ellenes tüntetést, de hozzátette, hogy nem minden megmozdulás mögött Irán áll. Irán érintettségére az amerikai megmozdulások szervezésében Benjámin Netanjahu a Kongresszusban elmondott beszédében utalt.

John Kirby az izraeli miniszterelnök azon szavaira, melyek szerint a gázai háború során a városi hadviselésben szokásosnál jóval kevesebb civil hal meg, úgy reagált, hogy a megfelelő számú halálos áldozat a nulla, valamint megjegyezte, hogy az izraeli hadsereg műveleteinek túlságosan sok polgári áldozata van.

Egyben arról is tájékoztatást adott, hogy a tavasszal felfüggesztett, Izraelnek szánt, nagy hatásfokú, 1000 kilogrammos bombákból álló szállítmányt az Egyesült Államok változatlanul visszatartja. Megállapította ugyanakkor, hogy ez az egyetlen olyan megígért katonai segítség, amelyet az Egyesült Államok nem indított útnak Izraelbe a Hamász elleni háborúhoz.

A Hezbollah nevében elkövetett terrorcselekmény címén is vádat emeltek Salman Rushdie merénylője ellen

„A Hezbollah nevében elkövetett terrorcselekmény” címén vádat emeltek a libanoni származású fiatal amerikai férfi ellen, aki 2022 augusztusában New York államban merényletet követett el Salman Rushdie amerikai-brit író ellen – közölte az amerikai igazságügyminisztérium.

A Salman Rushdie meggyilkolására 2022-ben New York (államban) elkövetett kísérletével Hadi Matar terrorcselekményt hajtott végre az iráni rendszerrel kapcsolatban álló Hezbollah terrorszervezet nevében

– olvasható a tárca helyi idő szerint szerdán kiadott közleményében.

A megkéselt Salman Rushdie író sorsával fenyegető feliratot tart egy férfi az iráni legfőbb vallási és politikai vezető, Ali Hamanei ajatolláh mellett tartott tüntetésen a francia nagykövetség épületénél Teheránban 2023. január 11-én
Fotó: Abedin Taherkenareh / Forrás: MTI/EPA

A 26 éves Hadi Matarnak, aki közel két éve van letartóztatásban, és aki ellen New York állam igazságszolgáltatása is eljárást indított gyilkossági kísérlet és testi sértés címén, a buffalói szövetségi bíróság előtt kell felelnie a tettéért három vádpontban, közte „külföldi terrorszervezet támogatása” miatt – derül ki egy július 17-i keltezésű bírósági iratból, amelyet szerdán tett közzé New York állam nyugati részének szövetségi bírósága.

A New Jersey-i illetőségű Hadi Matar fatvát akart végrehajtani – közölte Charles Kruly államügyész-helyettes.

Az ügyész szerint Matar abban a hitben volt, hogy Rushdie halálát támogatja a libanoni síita fegyveres mozgalom, és annak vezetője, Haszan Naszrallah egy 2006-os beszédében egyetértett az iráni vallásjogi döntéssel.

A buffalói kerületi bíróság vádemelése az első, amely lehetséges indítékot állapít meg a Sátáni versek szerzője elleni késes támadás ügyében.

Az indiai születésű író 2022. augusztus 12-én éppen előadást akart tartani a New York állambeli Chautauquában egy irodalmi fesztiválon, amikor egy férfi felrontott a színpadra, és többször nyakon és hasba szúrta.

RUSHDIE, Salman
Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai író 
Fotó: Sarah Yenesel / Forrás: MTI/EPA

A 77 éves író a merénylet után sokáig lábadozott, fél szemére megvakult és a bal keze is súlyosan megsérült.

Salman Rushdie, aki több mint húsz éve telepedett le New York városában, és megkapta az amerikai állampolgárságot is, 1988-ban megjelent A sátáni versek című regényével vált világhírűvé, amelyet a legfőbb iráni vezető istenkáromlónak minősített, és fatvát adott ki az író ellen. 

Az iráni iszlám fundamentalisták 1989 februárjában a világban élő muszlimokat Rushdie megölésére szólították fel a Korán és Mohamed próféta meggyalázásáért.

Ezért az írónak hosszú ideig elszigetelten, testőrök védelmében kellett élnie, ám az utóbbi években már szabadabban mozgott a világban, egészen a Chautauqua Intézetben ellene elkövetett merényletig.

Válaszcsapással fenyegette Izraelt a jemeni húszik vezetője

Közeleg a húszik válasza Izraelnek a jemeni Hodeidára mért csapására – jelentette ki csütörtökön Abdul-Malik al-Húszi, az Irán-barát síita lázadók vezetője.

A válasz elkerülhetetlen

– hangoztatta. Mint mondta, a milícia a Gázai övezeti palesztinokkal való szolidaritásból támadja Izraelt, és ettől nem fogják eltántorítani az izraeli légicsapások.

Minden, ami az izraeli ellenség részéről történik, csak több ösztönzést ad majd a bosszúhoz

– tette hozzá.

Az izraeli légierő vadászgépei szombaton intenzív légicsapásokkal megtámadták a jemeni Hodeida kikötővárost, a légicsapásnak legalább kilenc halálos áldozata és 87 sebesültje volt. Egy nappal korábban a húszik egy drónja a Földközi-tenger felől eljutott Tel-Avivba, ahol felrobbanásával megölt egy, és megsebesített több izraelit.

Az izraeli hadsereg kimentette a Gázai övezetből öt megölt túsz holttestét

Az iszlamista Hamász palesztin szervezet tavaly október 7-i terrortámadásában ölte meg az öt izraelit, majd a holttestüket elhurcolták. A földi maradványokat az övezet déli részén, Hán-Júnisz területén találták meg szerdán a hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat jelentése szerint.

A már korábban halottnak nyilvánított Mia Gorent, Oren Goldint, Ravid Katzot, Tomer Achimesz őrmestert és Kirill Brodsky őrmestert temetésre a gyászoló családokhoz szállították.

A tájékoztatás szerint az 56 éves Mia Gorent, Nir Oz kibuc legendás, négygyermekes óvónőjét az óvódájában ölték meg a terroristák, és már decemberben megállapították halálát. Meggyilkolták férjét, Avnert is.

Az 51 éves Ravid Katz holttestét is Nir Ozból hurcolták el, a férfi a kibuc fegyveres készenléti osztagának tagjaként harcolva esett el. Pedagógus volt, tanítványai mellett felesége és három gyermeke gyászolja.

A temetésükre készülő Nir Oz kibuc a szomorú alkalomból felszólította a fegyveres konfliktusban érintett feleket a túszalku megkötésére annak érdekében, hogy a Hamász fogságában lévő összes élő és halott túsz hazatérhessen.

A 34 éves Oren Goldin Nir Jichák kibuc autószerelő műhelyét vezette, és tagja volt a közösség önvédelmi alakulatának. Feleséget és kétéves ikergyermekeket hagyott hátra.

A 19 éves Tomer Achimesz és a 20 éves Kirill Brodsky őrmester Nirim kibucot védte az októberi támadásban, és elesett a Hamász-fegyveresekkel folytatott összetűzésben.

Holttestek egy hullaházban a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 
Fotó: Haiszam Imad / Forrás: MTI/EPA

Izraelben a most megtalált túszokat már tavaly novemberben olyan halottnak nyilvánították, akiknek holttestét a Hamász őrzi.

A hadsereg közölte, hogy a holttestek visszaszerzése volt az egyik fő célja az ezen a héten Hán-Júniszban indított hadműveletnek, miután titkosszolgálati úton megtudták, hogy egy ottani alagútban elraboltak maradványait őrzik. A halottak személyazonosságát már Izraelben, az igazságügyi orvosszakértők állapították meg.

Az egyik katona a mobiltelefonján dokumentálta, majd terjesztette a holttestek elszállítását, még mielőtt megállapították volna, hogy valóban izraeliekről van szó és nem palesztinokról. Az IDF bejelentette, hogy megbüntetik az információ kiszivárogtatásáért felelős katonát.

Közölték azt is, hogy Hán-Júniszban tovább folytatják a hadműveletet további elraboltak kimentése és a Hamász ott bujkáló magas rangú vezetőinek kézre kerítése vagy megölése érdekében.

Jelenleg száztizenöt élő és holt izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben: az október 7-én elhurcoltak közül negyvenegy emberről bejelentették, hogy bizonyosan életüket vesztették, és a holttestüket tartják maguknál az iszlamisták.

Többeket letartóztattak az amerikai zászlót égető Izrael-ellenes tüntetők közül Washingtonban

Többeket letartóztattak Washingtonban az Izrael-ellenes, palesztinpárti tüntetők közül, akik emlékműveket rongáltak meg és amerikai zászlót égettek szerdán a város központjában.

A tüntetők a központi pályaudvaránál, a Capitolium közelében gyűltek össze, miközben Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök a törvényhozás két házának ülésén mondott beszédet.   

A rendőrség közleménye szerint legkevesebb nyolc tüntetőt vettek őrizetbe.   

A tüntetők a Union Station előtti téren álló szobrokat és szökőkutakat megrongálták, azokra többi között a Hamász iszlamista terrorszervezetet éltető feliratot festettek, és Izrael-ellenes jelszavakat skandáltak. 

A hatóság közlése szerint a megmozdulásra kiadott engedélyt a tüntetés idején visszavonták, és a tömeget távozásra szólították fel. A rendőrség ezt követően avatkozott be.   

Helyszíni felvételek szerint a tüntetők eltávolították a pályaudvar előtti zászlórúdról az amerikai lobogót, és helyére palesztin zászlókat húztak fel. Ezt követően meggyújtották az amerikai zászlót, valamint elégették a Benjamin Netanyahu, izraeli kormányfőt ábrázoló bábut.   

A területért felelős rendőri hatóság közölte, hogy a tüntetés felszámolása után megkezdték a rongálás nyomainak eltüntetését, ami több napon át tarthat.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában