Frissen Fejérből

2021.08.24. 20:00

Félreérthető lett az abai sírokra került közlemény

Lapunkat egy olvasó kereste meg, hogy az önkormányzat cetliket helyezett el elhunyt szerette síremlékén, melyben figyelmezteti a lejárt használati díj megfizetésére, és felhívja a figyelmét: ha nem történik meg a számla kiegyenlítése a sírhely felszámolásra kerül.

Déri Brenda

Ez idáig mindössze a sírok egynegyedének gondozóját sikerült rögzítenie az önkormányzatnak

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Két projekt folyik párhuzamosan a temető tekintetében. Az egyik az elhagyatott, gondozatlan sírok felszámolása, a másik az adategyeztetés, hogy ki gondozza az adott sírt. Sajnálatos emberi mulasztás miatt félreérthető volt a felhívás szövege, összecsúszott az adategyeztetés és a sírok felszámolásához kapcsolódó feladat. A szándék szerint csak az adategyeztetésre kérte az önkormányzat a sírok gondozóit – mondta érdeklődésünkre Mikula Lajos polgármester.

A hiba észlelése után az önkormányzati munkatársak a félreérthető felhívásokat eltávolították. A hibát vétő munkatárs írásos figyelmeztetést kapott hétfőn. Amint a polgármester fogalmazott, az önkormányzat ezúton is elnézést kér azoktól, akiknek bosszúságot okozott az eset. Kéri az érintetteket, keressék a temetői ügyintézőt az adategyeztetés miatt. Ez a sírok gondozóinak is érdeke, nem csak törvényi kötelezettség.

Nagy felháborodást keltett Abán a sírokkal kapcsolatos felszólítás, időközben kiderült, két „ügy” csúszott össze a felhívásban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Párhuzamosan ezzel az intézkedéssel zajlott, illetve zajlik továbbra is az évtizedek óta elhagyatott, kilencven-százéves sírok felszámolása. Ebben az önkormányzat a temetkezési törvényben rögzített eljárást követi. A jövő év elején kezdődik majd meg a sírhelyek felszabadítása – mondta Mikula Lajos.

Hozzátette: – Tekintettel arra, hogy a sírok háromnegyede esetén még nem ismert a sírt gondozó személye, az önkormányzat a temetőkben bevett általános gyakorlat szerint egy írásos felhívást helyezett el az egyes sírokra. Csak azokra a sírokra került felhívás, amelynél nem történt még meg az adat­egyeztetés.

A polgármester azt is elmondta, hogy véleménye szerint 30 éven keresztül törvénytelenül üzemelt az abai temető, ugyanis nem rendelkezett megfelelő nyilvántartással. A temetkezésről szóló törvény szerint minden temetőnek vezetnie kell egy úgynevezett temetőkönyvet, melyben az elhunyt adatai mellett szerepel a sírt gondozó személy neve és elérhetősége. Továbbá rögzíteni kell a sírhelymegváltás időtartamát is.

Ez idáig mindössze a sírok egynegyedének gondozóját sikerült rögzítenie az önkormányzatnak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az önkormányzati fenntartású temető nyilvántartását korábban az egyház intézte, azonban ezek a feljegyzések nagyon kevés használható adatot tartalmaztak. Az új városvezetés tavaly márciusban kezdte el pótolni a hiányosságokat, aminek sokadik figyelemfelhívó lépése volt a sírhelyekre kihelyezett papírcetli. Ezt megelőzően a sírhelymegváltás díjának lecsökkenésével is az volt a céljuk, hogy minél többen menjenek el adategyeztetésre, illetve a síremlékgondozóknak irányuló kérések többször megjelentek a város hivatalos közösségi oldalán, hirdetmény formájában és a település tizennégy hirdetőtábláján is olvashatók voltak, köztük a három temetői hirdetőtáblán. Ezen felül minden háztartás számára két alkalommal kiküldtek egy nyomtatott tájékoztatót. Mind ez idáig a sírok egynegyedének gondozóját sikerült rögzítenie az önkormányzatnak.

A város közösségi oldalán elérhető volt a napokban egy bejegyzés is, amihez sok helyi lakos hozzászólt, ám ez a bejegyzés eltűnt. Az ennek okát firtató kérdésünkre a polgármester azt mondta, egy ponton túl már nem a síremlékről és a kihelyezett cédulákról szóltak a hozzászólások, hanem a városvezetés ócsárolásáról, így az érthető okokból törlésre került.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában