Frissen Fejérből

2021.09.05. 07:10

Régi pompájában ragyog a csákberényi emlékmű

A Fejér Megyei Levéltár adatai szerint 1939. május 7-én avatták fel a falu I. világháborús emlékművét, amelyet Fülöp Elemér szobrász és Vignáli Rafael bronzöntő készített.

Borsányi Bea

Bíró Gábor hamarosan végez a teljes felújítással

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mivel mára alaposan „lepukkant”, az önkormányzat rendbe tetette, így ismét régi pompájában ragyog. Az emlékmű történetéről nem sokat tudni, de annyi bizonyos, hogy létesítésnek ötletét a községi jegyző vetette fel 1933-ban, és miután a falusi elöljáróság úgy látta, van pénz a megvalósítására – négyezer pengőt szántak rá –, megfelelő terv keresésébe fogtak. A talapzaton álló első világháborús katona alakját végül néhány évvel később fel is avatták. Szintén a levéltári adatok tanúsága szerint az ünnepségen megjelent Jankovics Miklós akkori főispán, a szoboravatást pedig ünnepi szentmise előzte meg. Az avatóbeszédet József főherceg tartotta, a szobrot pedig Czermann Antal volt országgyűlési képviselő adta át a községnek. A régi fotókon jól látszik, hogy eredetileg nem állt mögötte a ma ismert kőfal, ezt vélhetően csak a 80-as években húzták fel.

Bíró Gábor hamarosan végez a teljes felújítással
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az emlékművet 1990-ben az 1848–1849-es szabadságharc és a második világháború áldozatainak emlékére állított emléktáblákkal egészítették ki, amelyek a szobrot körülvevő falon kaptak helyet. Nagyjából azóta aztán nem is nyúltak hozzá, pedig minden évben ott tartják a március 15-i megemlékezést a községben. A szobor és környezetének állapotára Rácz Jánosné, helyi képviselő hívta fel a figyelmet, ő javasolta a rendbetételét is. A felújítási munkákat Bíró Gábor helyi vállalkozó végezte, aki elmondta, az egész emlékmű alapos tisztításra szorult, a köveket beborította az alga és a penész, a szoborhoz vezető kövezett aljzatot szegélyező golyókat pedig újra kellett ragasztani, és átfestette az emlékmű feliratát is. Már csak az utolsó simítások vannak hátra. A szobor és környezete ismét méltó helye lett az elesett katonák és civil áldozatok emlékének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában