Frissen Fejérből

2022.02.21. 08:30

Kalandos életutat tudhat maga mögött a 90 éves Mohai Lajos

Mohai Lajos okleveles gépészmérnök, vezető tervező Szekszárdon született 1932-ben. 1954-ben helyezték az akkori Sztálinvárosba, az Építőipari 26-os Tröszthöz, annak épületgépészeti kivitelezésével foglalkozó leányvállalatához. Kilencvenéves.

Agárdy Csaba

Mohai Lajos születésnapján, amit családja körében töltött

Forrás: Családi Archívum

Elsősorban beüzemeltetéseket végzett a vasmű és a város területén. Ennek kapcsán folyamatosan képezte szakismeretekkel a szerelőállományt. 1956-ban vállalata munkástanácselnöknek választotta, amelyben megalkuvás nélkül a munkások, szerelők érdekeit képviselte. 1957. március 8-án letartóztatták. Háromhavi internálás után volt gázszerelő, fűtésszerelő, majd Tatabányán vezetőszerelő. 1960-ban került vissza Sztálinvárosba, ahol először a lakóterv, majd annak jogutódjánál, a Győri Tervező Vállalatnál, annak helyi kirendeltségén dolgozott tervező mérnökként. Újabb jogutód következett, a Dunaújvárosi Tervező Iroda, ahol folytatta munkáját. A város több lakóházának és középületének épületgépész tervezője (Barátság-lakótelep, Római városrész, Petőfi Általános Iskola, gimnázium, óvodák, bölcsődék, sportcsarnok stb.). Később lehetőség volt arra, hogy a Rapid, majd a Marabu Gazdasági Munkaközösség vezetőjeként Ráckeresztúrtól Előszállásig vállalhassanak és vállaltak tervezéseket. Magántervezőként több száz családi ház, intézmény épületgépész tervezője volt. 1990-ben megszervezte a Kereszténydemokrata Néppárt helyi egységét és annak négy évig vezetője volt. 

Hobbija volt kulcsi szőlője, amelynek lakóháznyi tanyájában pihenést és őseitől tanult szakértelemmel szőlőt és bort gondozott, s mindenben megértő társa és segítőtársa volt Erzsi, a párja. Gyermekei, barátai és rokonai gyakorta voltak víg vendégek itt, nála. 

Kíváncsi volt. Sokat utazott. Több országot Európában: Görögország, Bulgária, Lengyelország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Anglia, Németország és még Oroszország is. Egy-egy évi utazási programja volt. Ezekről fényképekkel illusztrált úti naplót írt. Ezek most a család birtokában vannak. 

– A napokban jelenik meg az 56-osok voltunk című könyvem. A kulcsi szőlőt négy éve eladtuk. Három gyermekem van, két fiam, egy lányom, szerencsére mind sikeres emberek. Van négy unokám, nyolc dédunokám, és most jön a kilencedik. Gyakran meglátogatnak és büszke vagyok arra, hogy akik már felnőttek az utódaim közül, mind kvalifikáltak: orvos, hangmérnök, fagottművész, spanyoltanárnő. Ez az én elégtételem – mondta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában