Frissen Fejérből

2021.10.06. 07:05

Korabeli kincsekből láthatunk kiállítást a Vörösmarty Könyvtárban

Az elmúlt évszázadok megyei kincseiből csemegézhetnek mindazok, akik ellátogatnak a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoportjához. A különleges tárlat október végéig várja az érdeklődőket.

Héjj Vivien

Ismertetők segítenek az elhelyezkedésben, értelmezésben

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Digitalizált kincseinkből címmel nyílt kiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoportjában. A tárlatot végigjárva az érdeklődők elmélyülhetnek a 19. század végéről és a 20. század elejéről származó könyvek, folyóiratok és kisnyomtatványok – plakátok, képeslapok – világában.

– A helyismereti csoportban Fejér megyével kapcsolatos információkkal, dokumentumokkal foglalkozunk a mindennapi munkánk során – kezdte a csoport munkájának ismertetését Farkas Edit helyismereti könyvtáros. – Alapvető feladatunk a sajtófigyelés, emellett a megyével kapcsolatos könyvekkel és kisnyomtatványokkal is foglalkozunk. Ezeket nemcsak feldolgozzuk és elérhetővé tesszük, hanem egy ideje már digitalizáljuk is.

Ismertetők segítenek az elhelyezkedésben, értelmezésben
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A digitalizált dokumentumokból összeállított tablókon megtekinthető több egykori időszaki kiadvány, folyóirat borítója vagy annak részlete. Találkozhatunk még megyei kötődésű személyek digitalizált köteteivel, 20. századi plakátokkal, szórólapokkal, programajánlókkal és megyei vonatkozású képeslapokkal is. Mindezek mellett intézményekhez köthető hivatalos iratokat, helyi neves személyek iskolai értesítőit, tanulmányi eredményeit is szemrevételezhetik. Minden kiállított darab mellett ismertető szöveg segít közelebb kerülni az adott korhoz és kiadványhoz.

A feldolgozott dokumentumokból összeállított tárlat különlegességeit október 29-éig tekinthetik meg, keddtől péntekig 10-től 15.30 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában