olimpiai reménységek

2018.10.14. 07:00

Szörfre termett fehérvári testvérpár

Szörfre termett a fehérvári Morvai testvérpár: Bálint és Anna bajnoki címek tulajdonosai már most, pedig még csak 14-15 évesek. A magyar tenger hullámain túl meghódítottak számos tengert, és szélsebesen törnek az olimpiai remények felé.

S. Töttő Rita

Morvai Bálint reggel és délután is edz, hogy minél jobban felkészüljön a megmérettetésekre, ebben sokan segítenek neki Fotó: A család

Gyönyörű érzés. Adrenalin – így jellemezte a fehérvári Morvai Anna (14) és Bálint (15) azt, amikor a szelet hasítják szörfdeszkáikon. A két fiatal ugyanis a magyar szörfválogatott tagja. A Balaton mellett gyerekeskedő testvérpár számára szinte természetes volt, hogy ezt a menő, különleges sportot választják maguknak, ám ahhoz, hogy valakiből olyan profi sportoló váljék, mint amilyenek ők, nem volt elég néha deszkára szállni, és a magyar tenger többnyire kiszámítható hullámait szelni. Szükség volt a nemzetközi vizek és versenyek ismeretére, a kitartó gyakorlásra és elhivatottságra, amely mindig a vízre űzte őket. A szörf, nem nehéz kitalálni, a magyar tenger mellett csak bizonyos fokig űzhető. Nem véletlen hát, hogy a fiatalok – szüleik segítségével és társaságában – rendszeresen hasítják a tengerek, óceánok hullámait is a világ különböző pontjain.

A sportnak élnek

Bálint is, Anna is a sportnak rendeli alá az életét, amiben partnerek a szülők és az iskola is – a fehérvári Comenius Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolába járnak, ahol a versenyekhez igazodva végezhetik tanulmányaikat. A támogató háttér nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ilyen jó eredményeket hozzanak haza. Nekik már „csak” a szorgalmukat és a kitartásukat kell hozzátenniük.

– Az első három év az edzésekről, gyakorlásról, szörftáborokról szólt – meséli Bálint, aki egyébként is egy akkurátus, pontos fiú, visszafogottan, de céltudatosan mesél. Ilyen lehet a sportban is, gondolom, miközben hallgatom őt és húgát. Anna törékenysége mögött is ott az erő, tisztán látszik. Nem csoda, hogy ezek a fiatalok már idejekorán döntést hoztak a sorsukról: ha már szörföznek, hát csinálják azt teljes erőbedobással, profi módon.

Morvai Bálint reggel és délután is edz, hogy minél jobban felkészüljön a megmérettetésekre, ebben sokan segítenek neki
Fotó: A család

A versenyzést tízévesen kezdték mindketten. Azóta pedig megjárták a bajnokságokat: Olaszországban, Lengyelországban, a Garda-tónál, Franciaországban, Lettországban, Spanyolországban, Ománban – sorolják. Bálint bezsebelt egy magyar bajnoki második helyezést, két Super Cup nemzetközi bajnoki címet, Anna pedig már most magyar bajnoki első helyezett és szintén Super Cup nemzetközi bajnok.

Magyarként, el lehet képzelni, nem könnyű megküzdeni azokkal a tengerek, óceánok mellett felnövő sportolókkal, akik gyakorlatilag az anyatejjel szívják magukba a szörfözés technikáját. Most is nagy elánnal készülnek – Utassy Lorándnak, a Magyar Szörf Szövetség szövetségi kapitányának edzősködése mellett –, ugyanis két hét múlva részt vesznek Athén mellett az Európa-bajnokságon.

Addig is szárazföldi és vízi edzésekkel erősítenek: úszás, futás, biciklizés, konditermi mozgás szerepel a napi repertoárban.

Morvai Anna is nagy elánnal készül a következő nagy megmérettetésre – mellette azonban még zenél is, amely szintén élete fontos része
Fotó: A család

– A tesitanárommal, Kovács Szabolccsal például ilyenkor, bajnokságra készülvén még iskola előtt, reggel is eljárok futni. De Bánhidi Orsolya személyi edző is sokat segít a téli felkészülés során. Tanulás után pedig következik a többi edzés – meséli Bálint, elárulva, hogy este kilenckor bizony már ágyban vannak.

A szörfválogatott tagjaiként elvárás is ez a szorgalom, ahogy az is, hogy mindig, minden edzésen ott legyenek, vezessék az edzésnaplójukat, részt vegyenek a nemzetközi versenyeken. Persze, mindez csak úgy megy, ha olyan nagy a szerelem a vízzel, széllel, mint náluk. A pályaverseny kategória, amit ők űznek, olimpiai osztály, így hát az ő szemeik előtt is célként lebeg az olimpia. Nagy reményekkel hasítják a vizet kitűzött álmaik felé – „szélhez képest” mennek, technikával, előrelátó mozdulatokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában