Szolnokon kezdenek

2019.09.26. 18:40

Rangadóval indul a szezon a fehérváriak számára

Pénteken 20 órakor megkezdi szereplését az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata az NB I-ben, Jesus Ramirez tanítványai a Szolnoki Olajbányász vendégei.

Horog László

Az Alba Fehérvár alakulata rutinos játékosok és fiatal tehetségek ötvözete Fotó: Alba Fehérvár

Fotó: ATTILA_NAGY_WEINER

Az elmúlt idényben mindkét gárda elmaradt a várakozástól, igaz, a szolnokiak kevésbé. Regnáló aranyérmesként és kupagyőztesként a négyig jutottak, a Paks ellen 3-0-s söpréssel masíroztak az elődöntőbe. Ott azonban megakadt a gépezet, a későbbi bajnok Falco szintén söpréssel búcsúztatta a rengeteg sérülttel bajlódó, meglehetősen foghíjas Olaj KK-t. A bronzcsatát sem tudták megnyerni Vojvodáék, előbb otthon 106-68-ra, utóbb 96-77-re kaptak ki a pécsiektől. A piros-feketék nagyon várták, hogy záruljon a szezon, az élcsapatok közül náluk jobban talán csak a fehérváriak szerettek volna minél gyorsabban túlesni a fájdalmas, 2018/19-es idényen.

Ugyanis a 11. helyen zárták a pontvadászatot, ami a két évvel korábbi arany, majd a 2018-as bronz után drámával ért fel.

Az Alba Fehérvár alakulata rutinos játékosok és fiatal tehetségek ötvözete
Fotó: Alba Fehérvár

A vezetők további bizalmat szavaztak a csapatot 2018 decembere óta dirigáló spanyol Jesus Ramireznek, a cél egyértelműen az, hogy ismét élcsapattá váljon, ha minden optimálisan alakul, dobogóra lépjen a fehérvári brigád. A gárda jelentősen átalakult, négy év koronázóvárosi szolgálat után Paksra távozott a csapatkapitány center, Lóránt Péter, valamint elhagyta a kék-fehéreket a válogatott bedobó, Filipovity Márkó is, utóbbi Szombathelyre szerződött. Az nyilvánvaló volt, hogy a külföldiek közül senkit nem tartanak meg – a tengerentúliak eleve egy évre szerződnek európai együttesekhez –, három amerikai, valamint két szerb játékost igazoltak. Bevált az irányító Smith, valamint Guyton és McDuffy is, előbbitől mégis megváltak. Bár úgy szórta a hármasokat az edzőmeccseken, mintha kötelező lenne, másfél hete mégis elköszöntek tőle, ugyanis krónikus sérülése, fáradásos törése hátráltatta a munkában, túl kockázatos lett volna szerepeltetése.

Jesus Ramirez élcsapatot formálna az Albából
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Érkezett a helyére a magyar válogatottban is számításba vett Darrin Govens, akit mindenki ismer a hazai kosaras berkekben. Anno Sopronban nem, Zalában inkább, Szombathelyen pedig abszolút kulcsembernek bizonyult, hatalmas szerepe volt a sárga-feketék sikereiben. A szabadon igazolható, univerzális kosarasra jó érzékkel, azonnal lecsaptak a Gáz utcaiak, Govens az eszéki tornán már bizonyította képességeit, az érkezése után néhány nappal remekelt. Az albások két válogatott centert igazoltak, Molnár Márton és Csorvási Milán jól kiegészítik egymást. Az utóbbi öt szezont Görögországban, jegyzett bajnokságban töltő Szlaven Csupkovics is telitalálatnak tűnik, de leginkább a horvát Cibona Zagrebtől érkező irányítóról, Marko Ljubicsicsről beszélnek elragadtatással az Alba Regia Sportcsarnokban.

A szolnokiak is érthetően lecserélték a teljes légiós kontingensüket, valamint távozott Tóth Ádám Debrecenbe, Benke Szombathelyre, Vojvoda Olaszországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában