Hajnalban elutaznak Bulgáriába

2023.11.13. 19:30

Szerdán este a Balkan Botevgrad vendégei az Alba kosárlabdázói

Utolsó csoportmeccsét vívja szerdán este a FIBA Europe Cup sorozaton az Arconic-Alba Fehérvár férfi kosárcsapata. A fehérváriaknak mindenképpen nyerniük kell a továbbjutáshoz. Azonban a sorsuk nem csak a saját kezükben van.

Horog László

A fehérváriak irányítója, Siyani Chambers közelről figyeli, mit kezd a labdával a körmendiek hátvédje, Anton Cook a két gárda utolsó, fehérvári bajnokiján

Fotó: Kricskovics Antal / FMH

A fehérvári kosarasok a magyar válogatott futballistáihoz képest kimagaslóan jó helyzetben voltak az elmúlt hónapokban, hetekben és napokban, hiszen pontosan tudták, hol lépnek pályára a hét közepén, Bulgáriában. Ugyanis míg címeres mezes nemzeti együttesünk tagjainak fogalmuk sem volt, sőt, hétfőn este sincs arról, hol bonyolítják csütörtökön az Eb-selejtezőt – ha egyáltalán megrendezik -, az albások a sorsolás óta pontosan tudják, hogy szerdán, helyi idő szerint 19, magyar idő szerint 18-kor feldobják a labdát az Arena Botevgradban.  

A magyar bajnokságban parádézik a kék-fehér egylet, hét meccsét megnyerte, sorrendben a Budapesti Honvéd, a Szeged, az Oroszlány, a Kecskemét, a Szolnok, a Körmend és legutóbb az Universitas Pécs ellen, 86-80-ra, ezzel az NB I-ben egyedül veretlenek, az utóbbi évek bajnoka, a Falco egyszer már botlott, Szegeden. A fehérváriak nem rontottak, azonban a nemzetközi sorozaton – ahova öt él elteltével látogattak el ismét – rosszul, két vereséggel kezdtek, előbb 83-79-re kikaptak Lisszabonban a Sporting CP ellen, majd két hete hazai pályán, 88-78-ra a Balkan együttesétől, akiknél ezúttal vendégeskednek. Utóbbi derbi legelején ugyan vezetett a Fehérvár az azóta elküldött Kris Martin kosaraival, aztán a bolgárok átvették az irányítást, amit ki sem adtak a kezükből.

Az A-jelű csoportban a Balkan áll az élen két győzelemmel, a Sporting és az Alba egyaránt egyszer nyert és kétszer veszített, tehát a bolgárok kiváló helyzetben vannak, ha nyernek, biztosan továbblépnek. A csoport amúgy eredetileg négy együttessel indult volna, ám a háborús helyzet miatt – érthető módon – az izraeli Bnei Herzliya nem kezdte meg szereplését októberben. A Balkan legutóbb hazai pályán verte 81-70-re a Sporting gárdáját, ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé. A fehérváriak egy hete hatalmas küzdelemben, hosszabbítás után, a végjátékban az irányító, Siyani Chambers remeklésével gyűrték le 106-102-re a Sportingot, ezzel életben tartották továbbjutási reményeiket. A kvartettből trióvá szelídülő mezőnyben az utolsó derbit a Sporting és a Balkan vívja a portugál fővárosban, november 22-én, szerdán, akkor dőlnek el véglegesen a nyitott kérdések.

Mivel a Fehérvár négy ponttal kikapott Lisszabonban, majd ugyanilyen különbséggel nyert itthon, ezért a luzitánokkal szemben előnyben és hátrányban sincs, ellenben a tízpontos hazai vereség után tizenegy ponttal nyerniük kellene Bulgáriában a további számolgatáshoz, az egymás elleni összevetésben. A fehérváriak fiatal irányítója, Kass Balázs optimista a továbbjutást illetően, bár szerinte csak az esetleges bulgáriai győzelem esetén érdemes meditálni a folytatásról.

-  A hétvégén, Pécsett az első negyed végén ugyan hét ponttal vezettünk, nem kezdtünk jól, sok, buta hibát vétettünk. Fáradtak voltunk, a hetek óta tartó szerda-szombat ritmus érezteti hatását, kevés idő jut a regenerálódásra. A harmadik negyedben átvették a vezetést a pécsiek, azonban az ismét nagyszerűen játszó Isaiah Philmore és a csapatkapitány, Vojvoda Dávid pontjaival elléptünk, a folytatásban végig tartottuk az 5-7 pontos előnyünket. Nehéz meccs volt, de a győzelmet megszereztük. Nem számítunk könnyű mérkőzésre a nemzetközi kupában sem. Két hete azért kaptunk ki tőlük, mert túl sok támadó lepattanót engedélyeztünk a bolgároknak, ami ezen a szinten már nem fér bele. Ki kell zárnunk a magasembereiket a palánk alól, koncentráltabbnak kell lennünk. Fehérvárra is elkísérték őket drukkerek, a hírek szerint sokan lesznek a szerdai összecsapáson is. Nyernünk kell, a többi pedig az utolsó, lisszaboni meccsen derül ki – közölte Kass Balázs.

A fehérváriak kedden korán kelnek, hajnali 4-kor indulnak busszal, Fehérvárról Bécsbe, az osztrák főváros repteréről 10-kon indul a gépük Szófiába, onnan egyórás buszozás következik Botevgradba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában