Ukrán válság

13 órája

Ukrán állampolgárságot kaphatnak az ukrán hadseregben szolgáló külföldiek (videó)

913. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák 155 milliméteres M777-es tarackjukkal az orosz állásokat készülnek lőni

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Kurszkban fogságba esett orosz katonák térhettek haza

Az újabb fogolycsere eredményeként az oroszok is 115 ukrán katonát adták át – írja a Magyar Nemzet az orosz védelmi minisztérium jelentése alapján

Jelenleg az összes orosz katona a Belarusz Köztársaság területén tartózkodik, ahol megkapják a szükséges pszichológiai és orvosi segítséget, és lehetőséget kapnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek hozzátartozóikkal

– áll a minisztériumi közleményben.

„Minden szabadon bocsátott katonát az Oroszországi Föderációba visznek, hogy az orosz védelmi minisztérium egészségügyi intézményeiben kezeljék és rehabilitálják őket” – írták a Telegramon.

Az orosz katonák fogságból való visszatérése során az Egyesült Arab Emírségek humanitárius közvetítői erőfeszítéseket tettek

– közölték.

A fogolycseréről videó is készült:



 

Ukrán állampolgárságot kaphatnak az ukrán hadseregben szolgáló külföldiek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírt több olyan törvényt szombaton, az ország függetlensége kikiáltásának 33. évfordulóján, amely Oroszországgal kapcsolatos, köztük azt, amely megnyitja az utat a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) történő csatlakozáshoz.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és felesége, Olena virágot helyez el a háborúban elesett ukrán katonák emlékművénél a kijevi Függetlenség terén a függetlenség napja alkalmából, 2024. augusztus 24-én
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Az államfői hivatal közlése szerint az ukrán parlament által augusztus 21-én megszavazott és a Zelenszkij által aláírt, a római statútum ratifikálásáról szóló törvény növeli annak az esélyét, hogy  Oroszországot háborús bűnök miatt vád alá helyezhessék a 2022 februárjában elindított támadása miatt.

Ukrajna már korábban elismerte az ICC joghatóságát, de a teljes jogú tagság kulcsfontosságú azon ukrán törekvés szempontjából, hogy az ország végül csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Az ICC elfogatóparancsot adott ki orosz tisztségviselők, így Vlagyimir Putyin államfő és Szergej Sojgu volt védelmi miniszter ellen az ukrán civilek elleni bűncselekményekben feltételezhetően játszott szerepük miatt. Oroszország tagadja ezeket a vádakat.

Zelenszkij aláírta az Oroszországhoz köthető vallási szervezetek betiltásáról szóló törvényt is – olvasható az ukrán parlament honlapján. A jogszabály közzététele után 30 nappal lép hatályba, és a vallási közösségeknek kilenc hónapjuk lesz arra, hogy megszakítsák kapcsolataikat az Oroszországhoz kötődő vallási szervezetekkel.

Az ukrán államfő aláírta azt a dokumentumot is, amely ukrán állampolgárságot biztosít azoknak a külföldieknek, akik az ukrán hadseregben harcolnak Oroszország ellen.

A függetlenség napja alkalmából Zelenszkij egy olyan videófelvételen szólt az ukránokhoz, amelyet néhány kilométerre rögzítettek az oroszországi terület elleni augusztus 6-i meglepetésszerű ukrán támadás pontjától.

Az államfő leszögezte: „Oroszország egy dolgot akar, elpusztítani bennünket”. „Ehelyett ma Ukrajna függetlenségének napját ünnepeljük. És amit az ellenség hozott ránk, azt most visszakapja a hazájában” – jelentette ki.

Zelenszkij beteg embernek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, aki szerinte folyamatosan mindenkit az (atomháborút elindító) piros gombbal fenyeget. Fogadkozott, hogy Ukrajna megismerteti Oroszországgal, „mi a megtorlás”.

Az ukrán elnök szombaton a kijevi Szófia téren együtt ünnepelt Andrzej Duda lengyel elnökkel és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel. Zelenszkij itt egyebek között bejelentette, hogy ukrán erők „sikeres kísérleteket” hajtottak végre egy drónra szerelhető új rakétával.

Az ukrán államfő aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház betiltását

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltását lehetővé tevő törvényt, amelyet kedden fogadott el az ország parlamentje. Az elnöki döntést az ukrán parlament honlapján tették közzé szombaton.

A dokumentum 30 nappal a közzétételt követően lép hatályba.

EPIFÁNIUSZ
Illusztráció/ Epifániusz kijevi metropolita (k) szentestei liturgiát vezet a kijevi Szent Mihály aranykupolás székesegyházban
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett.

A törvénytervezetet első olvasatban még 2023 októberében fogadta el az ukrán törvényhozás. A dokumentumot azonban csaknem egy évig nem nyújtották be második olvasatra. A héten kedden a törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene.

A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek „leányszervezeteiről”, amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább.

Elakadt az ukrán előrenyomulás Kurszkban? (videó) 

A Rybar X-oldalán friss térképet mutattak be az elakadó ukrán támadással kapcsolatban. A bejegyzés szerint több területen megállították az oroszok a támadást – szúrta ki a posztot a Mandiner.

Az északi irányban a körülbelül 5 ezer fős lakosságú Korenyovo városnál rendkívül intenzívek a harcok.

Az elmondások szerint itt a védők elsősorban dróncsapásokkal próbálják visszaszorítani az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tagjait. A második fontos terület a nagyjából 5 ezer főt számláló Szudzsa városa. Ebben az irányban sikerült megtorpanásra bírni az ukránokat. A kurszki ukrán támadással kapcsolatban nemrég megosztottak egy látványos animációt is, amely napra pontosan bemutatja az ukrán előrenyomulás irányát, valamint annak térbeli kiterjedését is.

A rövid felvétel végén azonban már látni lehet, hogy több ponton is átvette a kezdeményezést az orosz hadsereg:

ORFK: csaknem 24 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán–magyar határszakaszon 8032-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 15 787-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 63 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

A pénteki eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában