Ukrán válság

2024.08.23. 07:38

Újabb fegyvercsomagot jelentett be Joe Biden Ukrajna számára

912. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán nemzeti gárda 15. zászlóaljának katonája Leleka ukrán felderítő drón indítására készül

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Újabb fegyvercsomagot jelentett be Joe Biden Ukrajna számára

Joe Biden amerikai elnök újabb fegyvercsomagot jelentett be a kijevi vezetés számára a Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során – közölte a Fehér Ház.

Biden újfent megerősítette az Egyesült Államok Ukrajna népének nyújtott „sziklaszilárd támogatását”.

Az amerikai elnök hivatalának közlése szerint a mostani segélycsomag légvédelmi eszközöket, drónelhárító rendszereket, páncéltörő rakétákat és lőszereket tartalmaz.

Egy amerikai tisztségviselő szerint a csomag 125 millió dollár értékű katonai támogatást jelent.

Biden az ukrán függetlenség napja (augusztus 24.) alkalmából beszélt Zelenszkijjel.

Ukrán parancsnok: Kijev amerikai siklóbombákat vetett be a Kurszki területen

Ukrajna pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok által szállított precíziós siklóbombákat vetett be a Kurszki terület elleni légicsapásokban, és azt állította, hogy visszafoglalt „bizonyos területet” a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, ahol Oroszország a tavasszal indított offenzívát.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka csütörtök éjjel közzétett egy videót azzal a céllal, hogy bemutassa, amint találat éri az egyik orosz alakulat támaszpontját. Az altábornagy kijelentette, hogy a GBU-39 típusú bombákkal végrehajtott támadás következtében veszteségek voltak orosz oldalon, és hadfelszerelést is megsemmisítettek. A felvételen számos robbanást lehetett hallani, és vastag füst gomolygott.

Ezzel egyidejűleg a 3. Önálló Rohambrigád is bejelentette, hogy közel két négyzetkilométernyi területen nyomult előre Harkiv megyében. Részleteket nem tettek közzé az offenzíva idejéről, kiterjedéséről és az elfoglalt területről.

Ukrajna az amerikai fegyverek szállítása után ért el előrehaladást augusztusban. Meglepetésszerű offenzívát indított augusztus 6-án a nyugat-oroszországi Kurszki terület ellen, egyidejűleg fokozta a dróntámadásokat katonai létesítmények és üzemanyag-tárolók ellen.

Pénteken újabb adatok kerültek nyilvánosságra ezekről a támadásokról.

Egy volgográdi orosz légitámaszpont ellen indított ukrán drón jelentős károkat okozott az egyik fel- és leszállópályán. A jelentések szerint Moszkva ezt a légibázist használta a háborúban az Ukrajna ellen bevetett siklóbombák indítására - írta az AP amerikai hírügynökség a műholdas felvételek elemzése alapján.

Orosz légicsapások nyolc polgári személy halálát okozták négy kelet-ukrajnai megyében – közölték pénteken az ukrán hatóságok.

Két ember pénteken halt meg egy légicsapásban a Kurszki területtel határos északkelet-ukrajnai Szumi megyében, ahol négy másik polgári személy is megsebesült a támadásokban - írta honlapján az ukrán rendőrség.

Óvóhelyet néz meg egy járókelő a kurszki belvárosban 2024. augusztus 22-én. A városban beton óvóhelyeket állítanak fel, mert augusztus 6-án ukrán csapatok törtek be az oroszországi Kurszki terület ukrán határ menti térségébe 
Fotó: -

Valamivel keletebbre, Harkiv megye egyik településén két civil halt meg – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó. Egy harmadik holttestet a romok alól húztak ki egy másik településen, amelyet egy hete támadtak meg – tette hozzá.

Vadim Filaskin, Donyeck megye állami közigazgatásának vezetője azt írta, hogy „augusztus 22-én egy halottal és nyolc sebesülttel nőtt az oroszok áldozatainak száma Donyeck megyében”, ahol az orosz erők hónapok óta nyomulnak előre.

Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója pénteken bejelentette, hogy két ember halt meg és másik öt megsebesült a Herszon városa és a környéke elleni légicsapásokban.

A 3. ukrán Önálló Rohambrigád csütörtök éjjeli közleményében tudatta, hogy az ukrán erők visszafoglaltak néhány állást, amelyek addig orosz kézen voltak.

Andrij Bileckij dandárparancsnok közölte, hogy megtámadták az erőfölényben lévő orosz csapatokat, és „győztek”. Az orosz létszámfölény 2,5-1 arányú volt – tette hozzá.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy többtucatnyi újabb orosz támadást vertek vissza.

Napi helyzetjelentésében a vezérkar közölte, hogy összesen 79 támadást jelentettek a kelet-ukrajnai frontokról. A leghevesebb harcok ismét a Donyeck megyei Pokrovszk környékén voltak, ahol az orosz erők megpróbálták megerősíteni és kiterjeszteni előző napi területnyereségüket. Az elmúlt napban az ukrán védőket húsz támadás érte a térségben.

Hasonlóan heves harcokat jelentettek Toreck környékéről is. A jelentések szerint az ukrán erők orosz szárazföldi csapatok több támadását verték vissza, miközben az orosz harci gépek rakétákkal támadtak ukrán állásokat és településeket.

Volodimir Zelenszkij: India támogatja Ukrajna szuverenitását

India támogatja Ukrajna szuverenitását - emelte ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken Kijevben fogadta Narendra Modi indiai miniszterelnököt.

„Számunkra (...) fontos, hogy India a nemzetközi jog támogatója marad, és támogatja szuverenitásunkat és területi épségünket” – jelentette ki Zelenszkij esti videóüzenetében.

Az ukrán elnök nagyra értékelte, hogy Modi látogatása kezdetén lerótta kegyeletét a júliusban rakétatalálatot kapott Ohmatdit kijevi gyermekkórházban meghalt gyermekek emléke előtt.

Modi béketárgyalásokat sürgető felvetésére Zelenszkij azzal válaszolt, hogy „a háború befejezése és az igazságos béke kiemelt fontossággal bír Ukrajna számára”.

Az ukrán elnök esti videóüzenetében ismételten erőteljesen felszólította a kijevi vezetés szövetségeseit, hogy az ígért fegyvereket időre leszállítsák.

„Az időben történő szállítás kulcsfontosságú most. Egyes csomagokat bejelentettek és megszavaztak már, de még nem szállítottak le Ukrajnának. A fronton lőszerekkel és felszereléssel harcolnak, nem pedig olyan szavakkal, mint majd holnap, vagy hamarosan” – sérelmezte az ukrán elnök.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter egyébként az este folyamán arról számolt be, hogy Lettország Kijevnek szánt katonai segélye az idén 112 millió eurót (44 milliárd forint) fog kitenni. Umerov, aki a nap folyamán lett tisztségviselőket fogadott, közölte azt is, hogy a balti állam drónok ezreit fogja szállítani Ukrajnának.

Lettország júliusban közölte, hogy ütemezetten több mint 2500 drónt tervez átadni a kijevi vezetésnek négymillió euró (másfél milliárd forint) értékben.

Az indiai miniszterelnök felajánlotta országa és saját személyes támogatását a békeközvetítésben

Az indiai miniszterelnök arra biztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt pénteki kijevi látogatásán, hogy üljön tárgyalóasztalhoz az orosz féllel a béke előmozdítása érdekében, és ehhez India aktív segítségét és személyes támogatását is felajánlotta.

Narendra Modi pénteki kijevi útja az első indiai miniszterelnöki látogatás Ukrajnában, mióta az utóbbi 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása nyomán elnyerte függetlenségét.

Az indiai miniszterelnök júliusban Moszkvában tárgyalt, ami bírálatot váltott ki az ukrán vezetés részéről. Modi az ukrán elnökkel tartott pénteki megbeszélése után tett nyilatozatában kiemelte, hogy a béke üzenetével érkezett Ukrajnába, és felszólította a szemben álló feleket az orosz-ukrán párbeszéd mihamarabbi folytatására.

„A megoldáshoz vezető utat csak a párbeszéd és a diplomácia segítségével lehet megtalálni. Nekünk ebbe az irányba kell haladnunk,
anélkül, hogy időt vesztegetnénk. A válságból kivezető út megtalálásához mindkét félnek közös tárgyalóasztalhoz kell ülnie” – hangsúlyozta Modi.

„Biztosíthatom arról, India készen áll arra, hogy aktív szerepet vállaljon a béke érdekében tett erőfeszítések terén. Ha ebben személyesen bármilyen szerepet vállalhatok, akkor azt megteszem, erről barátként biztosíthatom” – mondta az ukrán elnöknek.

Volodimir Zelenszkij még az indiai miniszterelnök nyilatkozata előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna számára prioritás a háború befejezése és az igazságos béke megteremtése. Az indiai miniszterelnök az ukrán elnök után nyilatkozott, akinek így nem volt módja reagálni a közvetítési ajánlatra.

ZELENSZKIJ, Volodimir; MODI, Narendra
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Narendra Modi indiai miniszterelnököt Kijevben 2024. augusztus 23-án 
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Ukrajna korábban többször is hangoztatta, hogy a háború lezárását a saját, nem pedig a moszkvai feltételekhez igazodva akarja megvalósítani. Az első ukrajnai nemzetközi békecsúcstalálkozót idén júniusban Svájcban tartották. Ezen Oroszország és Kína nem vett részt, viszont jelen volt egy indiai küldöttség. Ukrajna még az idei évben szeretné megtartani a második nemzetközi békecsúcsot, amelyre Oroszország képviselőit is várnák. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a béketárgyalások lekerültek a napirendről Ukrajnának az oroszországi Kurszki területre történt betörése miatt.

Norvég fejlesztésű tüzérségi lőszert gyárthat Ukrajna a saját területén

Norvég fejlesztésű tüzérségi lőszer gyártását kezdheti meg Ukrajna a közeljövőben egy licencszerződés révén – jelentette be pénteken a norvég védelmi minisztérium.

A közlemény szerint az oslói kormány engedélyezte, hogy átadják egy ukrán hadiipari cégnek a norvég hátterű Nammo hadiipari vállalat azon technológiáját, amely 155 milliméteres tüzérségi lőszer gyártását teszi lehetővé Ukrajna területén.

Hozzátették, „a norvég kormány minden segítséget megad ahhoz érdekében, hogy Ukrajna hamarabb jusson hozzá a számára szükséges lőszerhez”. A közlemény szerint a kormány anyagilag is támogatja a technológiatranszfert.

Kamikaze drónnal támadtak egy orosz atomerőművet (videó)

Kijev éjszaka kamikaze drónnal próbálta megtámadni a kurszki atomerőművet – írja a TASZSZ információi alapján a Világgazdaság.

A kár mértékéről egyelőre nem tudni semmit, Ukrajna az elmúlt hónapokban többször is megtámadta a Krím félszigetet. 

Az Európai Politikai Elemzőközpont munkatársa, Federico Borsari szerint Ukrajnának nagyon fontos, hogy folyamatosan támadja a Krímet, mivel ezzel megosztja az oroszok figyelmét, illetve így tudja gyengíteni az orosz légvédelmet.

Alekszej Szmirnov, Kurszk megye megbízott kormányzója az elnök részvételével megtartott tanácskozáson közölte, hogy eddig több mint 130 ezer ember hagyta el a régió határ menti övezetét, de csaknem 20 ezer helyi lakos még mindig ott maradt az evakuálásra kijelölt területeken. Az elöljáró csütörtökön fotót közölt arról a vasbeton óvóhelyről, amelyből mintegy hatvanat fognak elhelyezni Kurszk városában a népes helyszíneken, egyebek között a jelentősebb megállók közelében.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója arról tájékoztatott a megbeszélésen, hogy a régióban 35 településre tiltották meg a beutazást biztonsági okokból.

A cikk IDE KATTINTVA folytatódik!

Lövedék talált el egy lakóházat egy lengyelországi NATO-gyakorlaton

Lövedék talált el egy lakóházat egy lengyelországi NATO-gyakorlat helyszínén, de senki nem sérült meg – közölte pénteken Malgorzata Misiukiewicz, a NATO-zászlóaljjal együttműködő 15. gépesített lengyel dandár szóvivője az X-en.

Az eset az északkelet-lengyelországi Orzysz gyakorlótéren történt, Bemowo Piskie település szomszédságában. Egy román egység rutingyakorlat közben talált el egy emeletes panelházat. A lövedék típusáról a szóvivő nem szólt, de hozzátette, hogy a lengyel hadsereg megtéríti az okozott anyagi kárt.

Az eset körülményeit vizsgálja a katonai rendészet, és a helyszínre ment Bemowo Piskie polgármestere is.

A Bemowo Piskiében 2016 óta állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljban amerikai, brit és horvát katonák is szolgálnak.

Kijevbe érkezett Narendra Modi indiai miniszterelnök

Ez az első indiai miniszterelnöki látogatás Ukrajnában azóta, hogy Kijev 1991-ben elnyerte függetlenségét a Szovjetuniótól. Modi júliusban Moszkvában is tárgyalt.

Várom a lehetőséget, hogy (...) megosszuk egymással a folyamatban lévő ukrajnai konfliktus békés rendezésével kapcsolatos kilátásokat

– mondta Modi az utazás előtt.

„Barátként és partnerként reméljük, hogy hamarosan visszatér a béke és a stabilitás a térségben”.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a Reuters hírügynökségnek kifejtette: Modi kijevi látogatása azért jelentős, mert Újdelhi „valóban rendelkezik bizonyos befolyással” Moszkvára. „Rendkívül fontos számunkra, hogy hatékonyan építsük a kapcsolatokat az ilyen országokkal, elmagyarázzuk, hogy mi lenne a háború helyes befejezése – és hogy ez az ő érdekükben is áll” – tette hozzá.

Kémkednek az oroszok Lengyelországban?

Egy titokzatos tárgy esett le az égből az erdőbe Orzechowóban. A lengyel média arról számolt be, hogy orosz nyelvű felirat olvasható rajta.
A lengyel fegyveres erők hadműveleti parancsnoksága az Interiának azt nyilatkozta, hogy ez „valószínűleg léggömb”. Az RMF FM információi szerint a rendőrség megjelent az eset helyszínén. Bár kezdetben azt gyanították, hogy időjárási léggömbről van szó, hamar észrevették, hogy a tárgy egy kapszulához van rögzítve, amelyen orosz nyelvű feliratok vannak. Ez a szokatlan részlet további aggályokat és kérdéseket vetett fel az objektum lehetséges eredetével és rendeltetésével kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet a lengyel TKO információi alapján.

Németország kihátrál Ukrajna mögül?

A hétvégén a Frankfurter Allgemeine Zeitung megírta, hogy Németország drasztikusan csökkenti Ukrajnának nyújtott kétoldalú védelmi segélyét az idei 7,5 milliárd euróról jövőre 4 milliárd euróra, 2027-ben pedig csekély 500 millió euróra.

A német kancellár gyorsan cáfolta a hírt, Olaf Scholza Sat 1 televíziós csatornának adott interjújában megerősítette Németország elkötelezett Ukrajna támogatása iránt, írta meg Zeit Online is.

De gyorsan kiderült, hogy „Scholz érvelése elterelés”, ahogy a Financial Times (FT) fogalmaz.

Olaf Scholz kancellár kitart amellett, hogy Németország továbbra is Ukrajna legnagyobb támogatója marad Európában. Azt mondja, Berlin ehelyett katonai segélyt fog nyújtani egy tervezett 50 milliárd dolláros kölcsön révén, amelyről a G7-ek vezetői idén nyáron elvileg megállapodtak, és amelyet az orosz jegybanki eszközök befagyasztására biztosítanak – emlékeztet a FT.

Scholz érvelése elterelés. Az 50 milliárd dolláros kölcsön technikailag nehezen kivitelezhetőnek bizonyul... Minden esetre nem német pénz
– buktatja le a német kancellárt a Financial Times.

A Magyar Nemzet cikke IDE KATTINTVA folytatódik!

ORFK: csaknem tizenhatezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán–magyar határszakaszon 7616-an léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8171-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 49 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

A csütörtöki eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában